50PLUS boos over 'bezopen bureaucratische maatregel' voor nieuwe partijen

Henk Krol (2e R), partijleider van 50Plus controleert zijn kandidatenlijst op het stadskantoor in Den Bosch, 24 juli 2012. Beeld ANP
Henk Krol (2e R), partijleider van 50Plus controleert zijn kandidatenlijst op het stadskantoor in Den Bosch, 24 juli 2012.Beeld ANP

50PLUS betwijfelt of het gaat lukken om op 12 september als landelijke partij in alle kiesdistricten mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Jeroen Visser

Daarvoor zijn binnen een week dertig steunverklaringen nodig in alle Nederlandse kieskringen, waaronder het 20e kiesdistrict dat bestaat ui de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Ook daar moeten dertig supporters van 50PLUS naar het stadhuis om een steunverklaring te tekenen. Partijvoorzitter Jan Nagel betwijfelt of dat gaat lukken. 'Men kan toch moeilijk verwachten dat wij persoonlijk naar Bonaire gaan om dat te regelen', aldus Nagel.

Als 50PLUS er niet in slaagt om voldoende handtekeningen te verzamelen, dan kan er in het betreffende kiesdistrict niet op de partij gestemd worden.

Nieuwe partijen die mee willen doen aan de verkiezingen moeten in alle twintig kieskringen dertig steunverklaringen ophalen. Ze hebben daar sinds afgelopen dinsdag een week de tijd voor. Partijen die al vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer hoeven dat niet. Nagel vindt dit oneerlijk. 'Het is een bezopen bureaucratische maatregel die nieuwe partijen ernstig dupeert.'

Oud-PVV'er Hero Brinkman ziet minder problemen. 'Ik heb geen keus, het moet nou eenmaal gebeuren. En zo ingewikkeld is het allemaal ook weer niet, aldus Brinkman. Zijn partij DPK heeft op Bonaire een coördinator aangesteld die zorgt dat er '50 à 60' steunverklaringen binnenkomen.

Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn sinds de staatkundige vernieuwing binnen het koninkrijk bijzondere gemeenten van Nederland geworden en vormen samen een kiesdistrict.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden