500.000 ganzen moeten dood, meeste worden vergast

null Beeld ANP
Beeld ANP

De komende jaren zullen in Nederland meer dan een half miljoen ganzen worden gedood om een einde te maken aan overlast die ze veroorzaken. De meeste dieren zullen in groepen worden vergast.

Dat blijkt uit een schriftelijke toelichting die de gezamenlijke provincies op verzoek van Trouw hebben gegeven op het onlangs gesloten 'Ganzenakkoord' met de natuurorganisaties. Daarin is vastgelegd dat de trekganzen in de winter met rust worden gelaten, op voorwaarde dat het aantal zomerganzen sterk vermindert.

Vogelbescherming, dat het akkoord heeft ondertekend, sprak twee jaar geleden nog van het noodzakelijk doden van 100.000 ganzen. Maar het Interprovinciaal Overleg (Ipo) hanteert inmiddels een streefcijfer dat ruim vijf keer zo hoog ligt. In de toelichting is te lezen dat de totale populatie van 200.000 boerenganzen en exoten als de Nijlgans en Canadese gans 'planmatig moet worden weggenomen'. Daarnaast zullen 350.000 standganzen worden gedood, zodat er van deze groep 'maar' 150.000 exemplaren overblijven. Standganzen zijn trekganzen die het hier zo goed naar hun zin hebben dat zij Nederland niet meer verlaten.

Aanvankelijk gingen de natuurorganisaties ervan uit dat het teveel aan ganzen zou worden geschoten, maar het aantal van in totaal 550.000 ganzen is zo enorm, dat is besloten tot vergassen over te gaan. Voorheen waren de natuurclubs daar sterk op tegen. 'CO2 als bedwelmingsmiddel wordt als onmisbaar instrument gezien', aldus de organisaties nu. Het middel is nog verboden, behalve in de directe omgeving van Schiphol. De partijen beloven daarom zich gezamenlijk in te spannen om het gebruik van CO2 in Europees en nationaal verband goedgekeurd te krijgen. Brussel zal zich in de loop van het jaar over deze kwestie buigen. De aangesloten natuurorganisaties hebben afgesproken geen bezwaar of beroep in te stellen tegen vergunningen en ontheffingen, zodat in 2014 met de grootschalige doding van ganzen kan worden begonnen.

Hoewel Nederland een functie heeft als overwinteringsgebied voor ganzen, en in dit kader ook internationale verplichtingen kent, wordt de schade die de dieren aanrichten te groot. Vooral in de lente vreten ze het jonge gras van de boeren op en plukken de natuur kaal. Het bedrag aan vergoedingen aan boeren loopt sterk op. Als er niets gebeurt, moet er in 2018 38 miljoen euro uitgekeerd worden.

Vandaag in De Verdieping: Er zijn te veel ganzen om te schieten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden