50 miljoen pianisten

,,Hopen dat je zoon een draak wordt.'' Dit Chinese gezegde beschrijft de hoop op succes van ouders voor hun, vaak enige, kind.

De NPS-documentaire 'De Chinese Revolutie' vertelt het succesverhaal van twee van deze 'draken'. De titel slaat niet op Mao's revolutie maar op de muzikale revolutie die zich in het huidige China voltrekt: het spelen van westerse klassieke muziek is een statussymbool geworden. Maar liefst vijftig miljoen Chinese kinderen spelen piano en op alle pianoconcoursen ter wereld zijn Chinese musici vertegenwoordigd. Lang Lang is een van deze nieuwe talenten. Op zijn elfde won hij zijn eerste muziekconcours. Inmiddels heeft hij net zijn klassieke opleiding afgerond. Hij vertelt dat hij als kind de concoursen wel moést winnen omdat anders zijn ouders de hotelkosten niet konden betalen. Een enorme druk voor een kind, maar Lang Lang lijkt hier weinig last van te hebben gehad. ,,Alleen voor mijn ouders was het zenuwslopend, die wisten dat als ik niet won, we alles kwijt zouden zijn.''. De ouders hadden er veel voor over om het talent van hun zoon te ontwikkelen. Zijn vader nam ontslag om zich met vrouw en kind in Peking te vestigen. Het bestaan was armoedig, maar Lang Lang kreeg zijn opleiding.

Gezien de vreugde die Lang Lang aan het spelen van muziek beleeft, was het de moeite zeker waard. Zijn belangstelling voor de traditionele Chinese muziek houdt stand en hij voorspelt een grote toekomst daarvan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden