5 Nederlandse universiteiten in wereld-top 100

Studenten van de TU Delft in 2007 aan het werk tijdens de spaghetti-bruggenbouwwedstrijd. Daarbij moet 1 kg spaghetti worden verwerkt tot een brug met een spanwijdte van 1 meter die 1 kg gewicht moet kunnen dragen. Beeld ANP
Studenten van de TU Delft in 2007 aan het werk tijdens de spaghetti-bruggenbouwwedstrijd. Daarbij moet 1 kg spaghetti worden verwerkt tot een brug met een spanwijdte van 1 meter die 1 kg gewicht moet kunnen dragen.Beeld ANP

Vijf Nederlandse universiteiten horen bij de top 100 van de wereld. Dat blijkt uit de World Reputation Rankings, die vandaag wordt gepresenteerd door het Britse tijdschrift Times Higher Education. De TU Delft scoort, op de 51ste plaats, het best.

Redactie

De universiteiten van Amsterdam (71), Utrecht (78), Leiden (87) en Wageningen (100) hebben ook een top 100-notering. De ranglijst is gebaseerd op wereldwijd onderzoek naar de mening van academici over de kwaliteit van universiteiten.

Harvard op 1
De Verenigde Staten en Engeland voeren de lijst aan met respectievelijk 44 en 10 noteringen op de lijst. De eerste plaats wordt bezet door de Amerikaanse Harvard University. Samen met Japan deelt Nederland de derde plaats. Landen als Duitsland, Australië en Frankrijk worden daarmee voorbijgestreefd.

Hoofdredacteur Phil Baty van Times Higher Education noemt de positie van Nederland sterk, maar zegt dat geen instituut er echt uitspringt en zich kan meten met de grote universiteiten in Engeland en de VS.

Trots
Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra beschouwt de ranglijst als bevestiging van de kwaliteit van Nederlandse universiteiten. De universiteiten op de ranglijst zijn trots op hun notering.

Een woordvoerder van de TU Delft laat weten die op te vatten 'als een compliment vanuit de academische wereld aan onze wetenschappers en studenten'. Hij noemt een goede internationale reputatie belangrijk, 'omdat universiteiten wereldwijd concurreren om de beste wetenschappers en studenten in huis te halen'.

Wageningen
De Universiteit van Wageningen is de Nederlandse nieuwkomer op de lijst op plek 100. Op de in oktober gepresenteerde World University Rankings, een andere belangrijke ranglijst, bekleedt de universiteit al de 75ste plaats.

'Het is mooi om te zien dat we hoog aangeschreven staan', laat een woordvoerder weten. 'We zijn geen brede universiteit, dus het is goed dat we toch in deze top 100 staan. Als je kijkt naar vergelijkbare universiteiten wereldwijd, staan we aan de absolute top.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden