5 maart / Merels houden zich vooral op de grond op

omdat ze daar gewoonlijk hun voedsel vinden. Buiten het winterseizoen, als ze veel bessen eten, leven ze voornamelijk van plantaardig voedsel, zoals zaden, en van bodemdieren, waaronder vooral regenwormen.

Henk van Halm

In het bos zoeken ze die tussen het afgevallen boomblad dat ze daarbij opzij schoffelen. Zoeken ze wormen in een pas gemaaid gazon, dan gaan ze anders te werk. Ze hippen rond, onderwijl met scheef gehouden kop aandachtig luisterend, waar zich de wormen onder de grond bevinden. Ze horen exact waar een pier zich voortbeweegt. Merels foerageren nooit in lang gras.

* Zaden van drachtplanten voor bijen zijn te bestellen bij het Bijenhuis in Wageningen. Bel voor een bestellijst tel. 0317-422733 of mail bijenhuis@bijenhuis.nl. Op de lijst 2007 staan dille, blauwe lupine, bernagie, zomerkoolzaad, karwij, korenbloem, cichorei, koriander, boekweit, zonnebloem, lucerne, witte en gele honingklaver, juffertje in ‘t groen, esparcette, phacelia, siletta of bladrammenas, gele mosterd, spurrie, witte en Alexandijnse klaver, inkarnaatklaver en slaapbol (papaver). Verscheidene planten zijn in bloei sieraden voor de tuin.

In mijn vijver lopen blaasjeskruid en waterviolier uit onder een dikke krooslaag, die deze winter niet verdwenen is. Het krioelt intussen van de kleine watersalamanders. Ze planten zich in de dicht begroeide vijver uitstekend voort dank zij het ontbreken van vissen. Die eten de eitjes op. 's Morgens als het nog stikdonker is, hoor ik tegen drie uur al het bekende "roe-koe-koekoe" van de houtduif. Turkse tortels zijn ook matineus, maar altijd later dan de houtduif.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden