45-plusser sneller aan het werk

– De werkloosheid onder 45-plussers is sinds de tweede helft van 2006 gedaald van 4,8 procent naar 3,8 procent nu. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers door het ministerie van sociale zaken. De cijfers staan in het ’Actieplan terugdringen werkloosheid 45+’ dat het ministerie samen met het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) uitvoert.

Bij de lancering van het actieplan een jaar geleden, stelde toenmalig staatssecretaris Henk van Hoof van sociale zaken zich ten doel dat de werkloosheid onder 45-plussers in 2008 gezakt moest zijn tot 4 procent. Dat streven is dus nu al bereikt.

Verder is het CWI eind 2006 met driehonderd medewerkers begonnen om binnen twee jaar 30.000 extra werklozen van 45 jaar en ouder aan het werk te helpen. Deze groep wordt door werkgevers vaak ten onrechte als te oud en te duur afgeschilderd. Het Centrum voor Werk en Inkomen, het voormalige Arbeidsbureau, heeft tot nu toe dit jaar 59.200 45-plussers aan een baan geholpen. Dat zijn er 16.400 meer dan in heel 2006.

Vorige week trok voorzitter Jan van Zijl van de Raad voor Werk en Inkomen nog aan de bel over de buitengewoon zorgwekkende positie van ouderen op de arbeidsmarkt, ondanks de groeiende economie. Minister Piet Hein Donner van sociale zaken zet hierbij nu een kanttekening, onder meer op basis van de resultaten van het actieplan.

Ook wijst de CDA-bewindsman erop dat steeds meer mensen van 55 tot en met 64 jaar werken. Momenteel werkt 45,3 procent van deze leeftijdsgroep, tegen 42,2 procent in 2006. Deze stijgende lijn is al vanaf 1993 te zien en komt vooral doordat meer vrouwen blijven werken en maatregelen om vroegpensioenregelingen, zoals de vut, onaantrekkelijk te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden