40 DAGEN

Een van de zwaarste geestelijke taken in ons leven is het loslaten van onze oude wonden. We zeggen vaak - of op zijn minst denken vaak: Wat jullie mij, mijn familie, mijn vrienden en mijn voorouders hebben aangedaan, kan ik jullie nooit vergeven. Ooit zullen jullie ervoor boeten. Soms zijn onze herinneringen tientallen jaren, zelfs eeuwen oud en blijven ze schreeuwen om wraak. Verzoening lijkt onmogelijk.

Wanneer we onze medemens hun fouten voor hun ogen blijven houden, worden voor elkaar muren opgetrokken die niet te slechten zijn. Maar laten we naar Paulus luisteren die zegt: “Zo is wie in Christus is, een nieuwe schepping. Het oude is voorbij, zie, het nieuwe is gekomen. En dit alles is uit God.” (II Corinthiërs 5 vers 17, 18)

Inderdaad wijzelf kunnen het werk van verzoening niet doen. Maar God kan het doen. Paulus zegt dat “God de wereld in Christus met Zichzelf verzoenende was door hun overtredingen niet toe te rekenen.” Het is Gods werk, maar wij zijn Gods dienaren, omdat God “ons het woord der verzoening heeft toevertrouwd” (vers 19). Het is de boodschap om in de naam van God, oude wonden los te laten en ons met elkaar te verzoenen. Dat is wat onze wereld het meest nodig heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden