40 DAGEN

(Door een vergissing van de redactie verscheen in de krant van dinsdag geen '40 dagen'; daarom vandaag twee afleveringen.)

Van de Kerk zijn betekent zo in beslag genomen worden door kerkelijke conflicten dat we ons niet langer vrij tot Jezus kunnen richten. In zo'n situatie belet de Kerk om te zien wat we wilden zien en te horen wat we wilden horen.

Toch is de Kerk de plaats waar Jezus zich aan ons zichtbaar wil maken, ons aan de tafel uitnodigt en het woord over Gods eeuwige liefde spreekt. In de Kerk zijn, zonder ván de Kerk te zijn, dat is een ware geestelijke uitdaging.

De Kerk brengt ons vaak diepe wonden toe. Wanneer mensen met gezag ons makkelijk kunnen kwetsen met hun daden en woorden, dan is dat zeker het geval voor mensen met geestelijk gezag. Juist omdat ons geestelijk leven ons in contact brengt met vragen rond leven en dood, raken we door geestelijke gevoeligheden zo snel gewond.

Geestelijke gezagsdragers realiseren zich lang niet altijd hoezeer een kritische opmerking, een gebaar van verwerping, of een ongeduldige houding, levenslang degenen bijblijven die het aan den lijve ervaren hebben.

Er is zo'n enorme honger naar bemoediging en vertroosting, naar vergiffenis en verzoening, naar genezing en herstel, dat ieder mens die enig gezag uitoefent in de Kerk er voortdurend aan herinnerd moet worden, dat het beste woord voor spiritueel gezag is: mededogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden