40 DAGEN

Evenzeer als iedere menselijke organisatie dreigt ook voor de kerk voortdurend het gevaar van corruptie. Zo gauw de kerk machtig en welvarend wordt, liggen manipulatie, onderdrukking en decadentie op de loer.

HENRI NOUWEN

Hoe kunnen we dit voorkomen? Het antwoord is eenduidig: door onze aandacht te richten op de armen. De armen nodigen de kerk altijd weer uit trouw te zijn aan haar roeping. Wanneer de kerk niet langer de kerk van de armen is, verliest zij haar spirituele identiteit. De kerk raakt dan verstrikt in twisten, jaloezietjes, machtsspelletjes en kleingeestigheid. Paulus zegt: “God heeft evenwel het lichaam zó samengesteld, dat Hij meer eer gaf aan hetgeen misdeeld was, opdat er geen verdeeldheid in het lichaam zou zijn, maar de leden gelijk voor elkaar zouden zorgen.” (1 Corinthiërs 12 : 24 en 25.)

Dat is de visie die de kerk steeds weer vernieuwt. De armen zijn aan de kerk gegeven, zodat de kerk, als het lichaam van Christus een plaats van wederzijdse zorg, liefde en vrede kan zijn en blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden