4. Paul Polman

bestuursvoorzitter unilever (1956)

Bedrijfseconoom Polman werd in juni 2014 benoemd tot ere-doctor aan zijn oude alma mater, de Rijksuniversiteit Groningen. De universiteit waardeerde hiermee de 'uitzonderlijke drijfveer om ondernemerschap en duurzame ontwikkeling succesvol te combineren'. Dat moet vooral slaan op de toezegging van Polman dat in 2020 de vele door voedingsgigant Unilever ingekochte ingrediënten allemaal duurzaam geproduceerd moeten zijn. Dat betekent met name dat er bij de productie minder water wordt gebruikt, minder afval wordt geproduceerd en minder CO2 uitgestoten. Met deze harde toezegging loopt Unilever voorop in de industrie. Polman steekt hiermee ook persoonlijk zijn nek ver uit. De jury van de Duurzame top-100 waardeert deze daadkracht hogelijk.

Aanvankelijk werd de stap van Polman door het bedrijfsleven met argusogen bekeken. De Unileverbaas vindt zijn opstelling echter niet meer dan logisch. Vorig jaar maart bij de Hofstadlezing legde Polman het nog eens uit. "We leven in een snel veranderende wereld, met een explosieve bevolkingsgroei, economische machtsverschuivingen en toenemende druk op natuurlijke bronnen. Bedrijven kunnen alleen groeien als ze de wensen van de maatschappij en de grenzen van het milieu respecteren." Hij vindt steeds meer navolgers. Unilevers groene keuze legt het concern geen windeieren. Omzet en winst groeien jaarlijks.

Polman was begin 2012 één van de initiatiefnemers van de Dutch Sustainable Growth Coalition, een verband van acht multinationals die duurzame bedrijfsmodellen ontwikkelen en delen. In de Dow Jones Sustainability Index voert Unilever al jaren de voedingssector aan, al werd het concern vorig jaar gepasseerd door het Zwitserse Nestlé, waar Polman vroeger ook bestuurder was. Hij stond vorig jaar op 2.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden