4 euro voor een stomazakje is te veel

Een stomazakje kan goedkoper. Beeld Hollandse Hoogte
Een stomazakje kan goedkoper.Beeld Hollandse Hoogte

In Nederland hebben ruim 32.000 mensen een kunstmatige uitgang voor maag of darm. Voor ieder zakje wordt vier euro gedeclareerd bij de zorgverzekeraar, volgens CZ-bestuursvoorzitter Wim van der Meeren. "Maar het is slechts een eenvoudig plastic product."

Redactie

De verzekeraar liet ze voor zeventien cent per stuk in China maken en wil ze desnoods zelf gaan importeren als de handel zijn prijzen niet fors verlaagt. Hetzelfde geldt voor orthopedisch schoeisel. Bovendien wil CZ, net als zorgverzekeraar Achmea nu ook niet meer meebetalen aan nieuwe operatierobots in ziekenhuizen.

Volgens Roel van Run, directeur van Nefemed, de belangenorganisatie voor de medische hulpmiddelenindustrie, is een stomazakje 'veel meer dan plastic boterhamzakje'. "Er zijn grote verschillen in kwaliteit en techniek. Vier euro is bovendien de brutoprijs, verzekeraars betalen veel minder." Als CZ zelf zou gaan importeren, is de patiënt daarvan de dupe, vindt hij.

Nadat zorgverzekeraars eerder prijsverlagingen afdwongen in de farmacie, is nu de handel in medische hulpmiddelen en apparatuur aan bod. Zo rukt in Nederlandse ziekenhuizen de Da Vinci-robot op, die al snel anderhalf miljoen euro kost maar die volgens het College voor Zorgverzekeringen geen medische meerwaarde heeft. "Ik vind het helemaal niks", zegt Van der Meeren, die vindt dat er genoeg robots zijn. "De robot wordt vooral bij prostaatoperaties gebruikt. Maar in 's werelds beste prostaatkliniek, in Duitsland, is de ingreep nog steeds handwerk."

CZ denkt jaarlijks ook tien miljoen euro te kunnen bezuinigen op orthopedisch schoeisel. "Daar zit een verschrikkelijk grote marge op, waar een paar mensen enorm rijk van worden. Bijna al het orthopedisch schoeisel komt van één Nederlandse fabrikant op de Filippijnen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden