4 april / Vezelkoppen ruiken naar zwammen en aarde

Vezelkoppen groeien vooral in het droge duinzand. Ze zijn er vaak al vroeg in de zomer.

Hun hoed is meestal vezelig van boven en dikwijls ingescheurd. Sommige soorten zijn klein, andere middelgroot, zoals de lila satijnvezelkop op de foto.

Vezelkoppen ruiken meestal muf naar zwammen en aarde, zoals ook de satijnvezelkop doet. Er bestaan veel soorten van, die moeilijk te onderscheiden zijn. De witte vorm van de satijnvezelkop is een gewone soort in het hele land. De zwam is vergiftig, wat geen uitzondering is onder de vezelkoppen. De hoed glanst zijdeachtig en is in het begin kegelvormig, later vlak en hooguit wat bultig. De plaatjes eronder zijn eerst wittig, later leembruin door de rijpende sporen.

De lila vorm heeft een violette hoed en steel, een okerkleurige voet en is minder algemeen dan de witte. De zwamdraden leven samen met de haarworteltjes van loof- en naaldbomen, in dit geval met fijnste worteltjes van de kruipwilg.

* De berken bloeien nu volop met hangende meeldraad- en rechtopstaande stamperkatjes. De elzen zijn nu allemaal uitgebloeid. Op het uitgroeiende blad zijn glanzend blauwzwarte kevertjes te vinden. Deze elzehaantjes vreten grote gaten in de bladeren.

In totaal zijn na 8 maart meer dan veertienhonderd citroenvlinders gemeld via De Natuurkalender en de invoermodule van De Vlinderstichting. De echt grote aantallen kwamen op 11 en 12 maart. Er werden meer dan 700 citroenvlinders doorgegeven. Er zijn ook al veel zweefvliegen, zoals de op een hommel lijkende hommelzweefvlieg en de blinde bij, die een dubbelganger is van de honingbij. Als ze niet doodstil in de lucht zweven, zitten ze op een blad te zonnen. In de avond gaan de tuinloopkevers op jacht. Overdag zijn ze dikwijls platgetrapt op trottoirs te vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden