Ik heb een droom

372 mensen stemden vorige week op CDA’er Niels Jacobi (17). ‘Ik wil meedoen’

Niels Jacobi (17) Beeld Jorgen Caris
Niels Jacobi (17)Beeld Jorgen Caris

“In onze buurt lag een huis in puin door een felle brand. Ik was 12 en fietste erlangs. Die puinresten maakten zoveel indruk dat ik er een jaar slecht van sliep en geen stekker meer in het stopcontact durfde te laten. Ik kreeg angstdromen over brand.”

“Ik ben inmiddels 17 en heb ze soms nog. Als ik ergens zenuwachtig voor ben, wil er nog wel eens een gebouw afbranden in mijn dromen. In het jaar van het puin gingen mijn ouders scheiden. Ik weet niet of het daar ook mee te maken heeft.

Als ik dromen kon sturen, ging ik iedere nacht lekker kamperen aan de kust met veel leuke mensen om me heen. Dat deden we vroeger. We gingen elk jaar met de caravan naar de kust van Noord-Holland. Nogal burgerlijk maar heel fijn.

Vorige week was heftig met drukte en weinig slaap door de Provinciale Statenverkiezingen. Ik stond op de kieslijst voor het CDA, op nummer 23. De mens centraal, dat spreekt mij enorm aan in die partij. Ik heb het niet van een vreemde. Mijn opa zat in het partijbestuur en mijn overgrootvader was actief binnen de ARP. Mijn vader is een neef van Lutz Jacobi [PvdA-prominent, huidig gemeenteraadslid Leeuwarden, red.] We noemen haar tante Lutz.

Het werd een kort nachtje na de uitslagenavond. De volgende ochtend had ik het eerste uur alweer les. Bedrijfseconomie. Voor ons, het CDA, was de uitslag gunstig, maar de winst van Forum voor Democratie heeft me verbaasd. De leden op de kieslijst waren nergens te vinden, afgezien van de lijsttrekker. Ze stonden er zonder voornamen op en deden niet mee aan debatten. Mijn beste vriend is lid van Forum. Dat levert fikse discussies op. Ik probeer hem te overtuigen om CDA te stemmen, maar wat hij kiest, is zijn eigen keus. Die respecteer ik.

Ikzelf kreeg 372 stemmen. Daar was ik wel even stil van. Het stimuleert me om door te gaan in de politiek. De volgende keer wil ik hoger op de lijst zodat ik uiteindelijk meer kan betekenen.

Het klinkt misschien cliché maar ik wil meedoen omdat het in de politiek wordt beslist. Je staat in het hart van de samenleving. Ik wil beginnen bij de gemeenteraad. Dat zal af en toe best saai zijn omdat je veel stukken moet lezen, maar dat hoort erbij.

Ik denk dat steden en dorpen groener kunnen. Bermen hoeven wat mij betreft niet te worden gemaaid bijvoorbeeld. Van de bermbloemen hebben bijen en andere insecten profijt. Dorpsmolens op zee zijn denk ik echt de toekomst op het gebied van duurzame energie. Maar alleen als een meerderheid uit het dorp daar ook voor kiest. Ik denk dat het een kracht van Friesland is dat we een heleboel samen kunnen. Maar het kan altijd meer.”

Niels Jacobi (17) zit in 5 gymnasium van het Drachtster Lyceum. Hij was het jongste Statenlid op de kieslijst van het CDA bij de Provinciale Statenverkiezingen. Naast school heeft hij een krantenwijk en is hij druk met tuinieren.

In deze interviewrubriek vraagt de redactie van Trouw aan bekende én minder bekende mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden