3500 jaar oud skelet gevonden in Griekse stad Pylos

null Beeld Griekse ministerie van Cultuur
Beeld Griekse ministerie van Cultuur

Een graf vol juwelen, kostbaarheden en een skelet: dat vonden Amerikaanse archeologen gisteren in de Griekse stad Pylos. Aan het skelet hebben onderzoekers veel meer dan aan de schatten die in een 3500 jaar oude houten doodskist lagen.

"Dat skelet gaat ons veel vertellen over hoe mensen leefden in die tijd. Juwelen zijn op wel meer plaatsen in Griekenland gevonden, dus dat is niet zo bijzonder. Maar omdat dit skelet nog in oorspronkelijke staat verkeert, kan er veel uit afgeleid worden", zegt Vladimir Stissi, hoogleraar klassieke archeologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Bevestiging
Hij legt uit dat deze vondst geen volstrekt nieuwe informatie verschaft, maar een belangrijke bevestiging is van ons huidige beeld van de Oudheid. "We weten al veel over hoe de bevolking in het zuiden van Griekenland leefde. Wat we nu gaan onderzoeken is of ze zich door het land of over de wereld verplaatsten. Dit kunnen onderzoekers aan de hand van het DNA van het skelet te weten komen."

De ivoren voorwerpen in het graf bevestigen ook dat de Grieken handelscontacten hadden, aldus Stissi. "Soms zijn spullen in graven gemaakt van nijlpaardivoor, dat is eigenlijk nep. Maar dit keer lijkt het echt op olifantenivoor. Dat is niet te krijgen in Griekenland, wat erop wijst dat Grieken door handel te voeren aan materialen kwamen."

Krijger of luie koning?
Het gevonden skelet was vermoedelijk van een krijger met een goede positie in de stad Pylos. "Dat hij een krijger was, is te zien aan het zwaard wat in zijn graf lag", zegt Stissi. "Het zwaard symboliseert prestige. Hij had ook een luie koning kunnen zijn die een mooi zwaard bezat, maar dat is niet waarschijnlijk. Het graf is gevonden op de plek van het bestuur in Pylos, vlakbij het paleis. Daaraan kunnen we zien dat het een belangrijke man is geweest, want niet iedereen wordt in die buurt begraven."

Graven uit de Oudheid bevatten vaak juwelen en kostbaarheden om te laten zien hoeveel rijkdom de overledene bezat. Ook gaf het aan hoe machtig iemand was. "Mensen keken in een graf en konden door de hoeveelheid kostbaarheden de status van de overledene bepalen", zegt Stissi.

Myceense tijd

Het skelet stamt uit de Myceense tijd. Deze periode werd vernoemd naar de Griekse stad Mycene, waar veel overblijfselen van paleizen en imposante bouwwerken zijn gevonden. Dit werd ook wel de Late Bronstijd genoemd, die begon rond 1600 voor Christus en duurde tot 1100 voor Christus.

Door contacten met Kreta heersten de Myceners over een groot deel van de Middellandse Zee. Ook had de bevolking sterke handelsbetrekkingen met het Midden-Oosten, Zuid-Italië en Sicilië. Pylos, waar het skelet gevonden werd, ligt vlakbij Mycene en overleefde de val van de stad. Ook in Pylos zijn veel overblijfselen uit deze tijd te vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden