350 wetenschappers steunen scholieren die vandaag spijbelen voor het klimaat

Stakende scholieren in Brussel. Vandaag gaan ook Nederlandse scholieren de straat op voor het klimaat.Beeld BELGA, Paul-Henri Verlooy

De klimaatspijbelaars hebben groot gelijk met hun protest van vandaag, stellen 350 wetenschappers in een open brief. 

Wat politici, ouders of scholen ook vinden, de jongeren die vandaag hun les missen om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem, hebben de ernst daarvan helemaal begrepen. Dat betoogt een groep van 350 Nederlandse wetenschappers vandaag in onderstaande open brief. Politieke moed’ en ‘ingrijpende maatregelen’ zijn snel nodig voor het klimaat, schrijven ze. 

Lees verder na de brief

Vooraanstaande milieu- en klimaatexperts zoals André Faaij, Jan Rotmans, Klaas van Egmond, Rik Leemans en Louise Vet (de nummer 1 van de Trouw Duurzame 100 in 2018) doen mee aan de unieke steunbetuiging. Ook academici, die vaak vanuit andere expertises bezig zijn met het klimaatprobleem, ondertekenden het pamflet. 

De klimaatrisico’s geven alle aanleiding voor hun protest, zegt het collectief in de open brief. “Dat is geen doemdenken, maar louter gebaseerd op de feiten.” De academici wijzen op het laatste rapport van het VN-klimaatpanel IPCC, waarin staat dat de wereld de Parijse klimaatdoelen totaal niet haalt.

Advies

De wetenschappers, afkomstig van universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen geven de klimaatspijbelaars ook fijntjes een advies:  “Elk individu telt en kan een grote impact genereren. Door bijvoorbeeld minder vlees te eten, minder te vliegen en minder energie te verspillen.” Uit onderzoek bleek gisteren dat middelbare scholieren wel om ‘het klimaat’ geven, maar niet snel te porren zijn hun eigen consumptie en gedrag aan te passen. 

Het kabinet keurt de actie af. Nederland krijgt het klimaatbeleid tijdig op orde, aldus VVD-minister Wiebes van economische zaken en klimaat. “Je leert meer op school dan op het Malieveld”, voegde hij daaraan toe. Protesteer liever buiten schooltijd, zei minister Slob van onderwijs. Dat die ontmoedigende woorden de klimaatspijbelaars niet afschrikt, vinden de wetenschappers terecht.

Volgens penvoerder Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde van de Erasmus Universiteit, is er in aanloop naar de staking vandaag soms ‘met dedain’ over de scholieren gesproken. De suggestie dat ze lekker een dagje school overslaan doet volgen hem geen recht aan hun zorg, ook al weten ze niet alles van klimaat.

“Wij steken ze een hart onder de riem. Hun boodschap klopt.” Een slecht klimaatbeleid dupeert ook deze jongeren. Zij krijgen als volwassenen te maken met bijvoorbeeld zeespiegelstijging en extreem weer.

Klimaatdoel

In de open brief wordt er verder op gewezen dat Nederland het klimaatdoel in 2020 (van de Urgenda-zaak) niet haalt. Het Klimaatakkoord voor een duurzaam Nederland in 2030 en 2050 is ook nog te mager, denken de wetenschappers. Ze willen een harde CO2-taks voor het bedrijfsleven; de opbrengst daarvan kan gebruikt worden om huishoudens te ontzien bij klimaatinvesteringen. Nu nog krijgen die in het Klimaatakkoord te veel lasten voor de kiezen. 

Eerder spraken in België 3400 wetenschappers steun uit aan klimaatspijbelende scholieren aldaar. Hier dus 350 academici, vooralsnog.  Maar de actie bij de zuiderburen duurde toen al langer en was ook toen groter dan in Nederland. 35.000 Belgische scholieren gingen uiteindelijk de straat op. In Nederland wordt deelname door enkele duizenden jongeren verwacht – vandaag blijkt de werkelijke opkomst.

Lees de open brief van de 350 wetenschappers hier.

Lees ook: 

Wat zien de klimaatspijbelaars zo graag veranderen?

Vandaag spijbelen veel scholieren om in Den Haag én Amsterdam aandacht te vragen voor het mondiale probleem. Drie deelnemers vertellen wat er volgens hen moet veranderen. 

Lees ook:

‘Klimaatprotest oké… maar van mijn vliegreisjes blijven jullie af’

Vandaag gaan scholieren de straat op voor een klimaatprotest. Maar hoe groot is eigenlijk de zorg bij jongeren? ‘Scholieren weten dat er een risico is, maar betrekken dat niet op zichzelf.’ 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden