350 minuten verkiezingsspektakel

Van onze mediaredactie

Het programma van de NOS op Nederland 3 is in tweeen gehakt en voor het eerst wordt zogeheten programma-onderbrekende reclame gebracht. Tussen 20.00 uur en 01.00 uur wordt in 'Typisch Amerikaans' in blokken van een half uur elk stilgestaan bij opvallende elementen uit de Amerikaanse samenleving. Het programma wordt geopend met 'Misdaad als amusement', een overzicht van de wijze waarop de televisie in de Verenigde Staten misdaad en rechtzaken presenteert. De bekende strafpleiter mr. Max Moszkowicz geeft commentaar op wat hij te zien krijgt.

Na de laatste, een uur durende aflevering van de serie 'Tanner for president' komt om 21.30 uur in het blok 'Sex en relaties' de meer dan smeuiige behandeling van privezaken in talkshows aan de orde. Sonja Barend is hierbij te gast. Het programma wordt van 22 uur tot 23.10 'onderbroken' voor Journaal, Studio Sportjournaal en Nova en vervolgens wordt in 'Religie' een kijkje gegund in de wereld van de Amerikaanse tv-dominee. Met Nederlandse beoordeling van EO-voorzitter dominee Arie van der Veer.

Mart Smeets is naar Clemson University in South Carolina gegaan voor een documentaire over de universiteit als topsportfabriek. De Nederlandse basketbalspeelster Sandra Embrigs die in de VS heeft gespeeld voorziet 'Sport op het college' van commentaar. Om middernacht wordt in 'Richmond' een compilatie gebracht van de negen reportages die NOS-Laat en Nova de afgelopen maanden over deze hoofdstad van de staat Virginia heeft uitgezonden. 'Typisch Amerikaans' wordt om 0.30 uur afgesloten met een blok over humor en cabaret in Amerika. Freek de Jonge geeft commentaar. Het avondprogramma wordt gelardeerd met partijpolitieke reclamespots.

Het echte verkiezingsspektakel begint om 01.00 uur precies met 'De stem van Amerika', dat in elk geval tot 03.00 uur zal duren. De NOS blijft in de lucht tot er een uitslag is. Presentatoren zijn Paul Witteman en Charles Groenhuijsen. Die laatste zal via een computer-animatie de binnenkomende uitslagen in de staten tonen. Op de hele uren brengt het Journaal de laatste stand van zaken en rapporteert Paul Sneijder vanuit Washington. Studiogasten zijn Amerikakenners G. Irwin, Maarten van Rossem en Hans Gruyters.

Om 07.00 uur wordt 'De stem van Amerika' tot 09.00 uur hervat, met naast Groenhuijsen Maartje van Weegen als presentator. De gebeurtenissen van de dinsdagnacht wordt samengevat en er wordt overgeschakeld naar het Scheveningse Kurhaus waar de Amerikaanse gemeenschap zijn verkiezingsontbijt heeft. De hoofdredacteur van NRC Handelsblad Ben Knapen en de adjuncthoofdredacteur van Tubantia Henk Dam, die beiden correspondent in Washington zijn geweest, geven hun mening bij het nieuws.

RTL 4 brengt morgenavond van 22.00 tot 22.55 uur vanuit New York een door Jeroen Pauw en correspondent Max Westerman gepresenteerde verkiezingsspecial. De nieuwsuitzending van de volgende ochtend is van 07.00 tot 09.00 uur aan de verkiezingen gewijd. Nieuwsradio van Veronica zal morgen tussen 14.00 en 19.00 uur voor een deel vanuit Amerika komen.

CNN begint de uitzending om 22.30 uur met 'Inside politics '92', een speciale editie van Larry King Live om 23.30 uur en 'The world today' om 01.00 uur. Vanaf 02.00 uur volgen, met Bernard Shaw en Catherine Crier als anchors, tot 08.00 uur verslagen en analyses. BBC 2 brengt van 01.00 uur tot 07.00 uur Decision 92. David Dimbleby en Peter Snow presenteren. De uitzendingen op Duitsland 1 en 2 duren respectievelijk van 00.50 tot 06.00 uur en van 02.35 tot 06.00 uur.

Vanavond zullen verscheidene omroepen nog aandacht besteden aan de verkiezingen. Hier en Nu gaat om 21.20 uur op Nederland 1 in op de slechte opkomst en de inzet van sterren als Madonna en Arnold Schwarzenegger en in Dokument wordt om 23.01 uur een portret van George Bush vertoond. Tros Aktua heeft om 22.00 uur op Nederland 2 een portret van Hillary Clinton en praat onder meer met Onno Ruding, bankier te New York, over de verkiezingen. Nova brengt om 22.30 uur op Nederland 3 het laatste nieuws.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden