35 vrouwen en een lege stoel zijn niet langer bang voor Bill Cosby

New York Magazine plaatst vrouwen die acteur beschuldigen op cover

Het is een statement, de 35 vrouwen op de cover van New York Magazine. In het zwart gekleed, met de handen op de knieën. Naast elkaar gezet door het Amerikaanse tijdschrift omdat ze iets met elkaar gemeen hebben: ze zeggen allen door Bill Cosby te zijn verkracht.

En het houdt niet op bij het cijfer 35. Tot nu toe beschuldigden 46 vrouwen de komiek in het openbaar. Sommigen traden jaren geleden al naar buiten met hun verhaal, maar werden toen niet geloofd.

Die tijden zijn veranderd, schrijft New York Magazine in de editie die vanaf gisteren in de winkels ligt. "Vandaag de dag bestaat er een veiligere plek voor slachtoffers die zich gesterkt voelen door hun mond open te doen. Om hun slachtofferschap terug te eisen." De vrouwen op de cover zeggen niet langer bang te zijn. De website raakte overbelast en onbereikbaar.

Onder de 35 vrouwen die het tijdschrift sprak, zijn bekende namen als ex-modellen Janice Dickinson en Beverly Johnson en actrice Lili Bernard, die in de jaren negentig in 'The Cosby Show' speelde. Hoewel de verhalen verschillen, is er ook een overeenkomst: de vrouwen waren vaak jong toen het gebeurde, op zoek naar een carrière in de showbizz en zagen in Cosby, een gevierd acteur, een mentor.

New York Magazine schrijft dat de redactie een half jaar geleden al de eerste vrouwen benaderde voor het project. Toen twee van hen eenmaal besloten hadden mee te werken, volgden er meer. Ze voelden zich door elkaar gesterkt hun verhaal te doen, verbonden in wat het tijdschrift een 'treurig zusterschap' noemt. De 36ste lege stoel op de cover staat symbool voor de slachtoffers die (nog) niet hun mond durven open te doen.

Een mooi statement, zegt Margreet Krottje, psycholoog gespecialiseerd in behandeling van de gevolgen van seksueel misbruik. Het tijdschrift geeft in ieder geval aan: wij geloven jullie. Want dat is een groot probleem voor misbruikslachtoffers. En afschuwelijk voor vrouwen die al te maken hebben met schuldgevoel en schaamte, aldus Krottje.

Krottje ziet de cover daarom als 'een stukje overwinning' voor mensen die te maken hebben met seksueel misbruik. Maar volgens haar moeten we nu niet denken dat het onderwerp tegenwoordig wel goed bespreekbaar is. "We weten er nog steeds niet goed mee om te gaan. Vaak uit angst: we willen graag denken dat we zelf geen slachtoffer kunnen worden."

De vraag is hoe lang komiek Cosby (78) juridische vervolging nog kan ontlopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden