31 januari / Zeedonderpadden zien er afschrikwekkend

uit met hun grote, gestekelde kop, brede muil en zwart en oranje gevlekte vinnen. Ze hebben ten onrechte de naam giftig te zijn. Op elk voorste kieuwdeksel hebben ze twee forse stekels. Een prik met een van de stekels kan wel gaan ontsteken en doet hevig pijn. Ook het groenbruine, donker gemarmerde en schubloze lijf draagt korte stekeltjes en voelt daardoor ruw aan. Het lijf is plomp en naar achteren toe slank gebouwd. Het lijkt klein bij de grove kop. Die is van boven afgeplat en mist de vlezige baarddraden in de kaakhoeken, die de groene zeedonderpad, die aan onze kust sporadisch voorkomt, wel heeft.

Donderpadden zijn tamelijk gewoon in ondiep water. Ze verbergen zich tussen stenen of in bossen wier, waar ze op hun prooi loeren. Daarom komen ze vooral voor bij strandhoofden en dijken. Ze dringen ook wel de zeearmen binnen tot in het brakke water en komen zelfs voor in het Noordzeekanaal.

Zeedonderpadden zijn uiterst vraatzuchtig en eten alles wat op de bodem beweegt, kreeftjes, wormen en ook larven en jongen van consumptievissen. Zelfs vissen die even groot zijn als de jager, verdwijnen in de brede muil. Daarom zijn zeedonderpadden niet erg geliefd bij zeehengelaars en vissers, die ze meteen doodslaan en laten liggen voor de altijd hongerige meeuwen.

De vissen zijn opmerkelijk goede vaders. Terwijl het vrouwtje zich na het eileggen terugtrekt, bewaakt het mannetje het legsel, dat in pakketjes op de bodem wordt afgezet.

Op www.trouw.nl/groen kunt u eerdere dagboek-afleveringen inzien en vragen stellen over de inheemse natuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden