31 december / In de stad hebben warmteminnaars een kans

De stad is een paar graden warmer dan het omringende platteland. Planten en dieren uit warmer streken kunnen zomer en winter in de stad leven.

Veel stadsmensen zijn verdraagzaam ten opzichte van natuur, die zich in hun midden vestigt. Vaak doen ze veel om hun stenige omgeving groener te maken. In mijn straat beijvert een bewoonster zich de open plekjes om de voet van straatbomen te verfraaien. Ze plant er tuingeraniums en dagbloem en zaait ze in met schildzaad en scheefkelk.

Elk jaar verschijnen andere planten in die minituintjes. Wel keert jaarlijks het zegekruid terug. Ooit uit Zuid-Amerika naar hier gebracht. Plantenminnaars kennen deze nachtschade vooral onder de naam nicandra. In twee maanden groeit uit het zaad een struik tot een meter hoog, vol blauwe klokbloemen met een ruime kelk, die na de bloei als een Chinese lantaarn om de droge bes blijft zitten. Die vruchten herinneren aan de oranje lampionnetjes, waarvan ze familie zijn. Het zaad uit de bes laat zich goed uitzaaien en als mensen dat nalaten, doet de plant dat zelf wel. In de stad kom ik het zegekruid vaak tegen, soms op onooglijke plekjes zoals op het trottoir tegen huismuren aan.

Het zegekruid is maar een van de warmtezoekende buitenbeentjes, die zich thuisvoelen in de stad. Een ander is het ijzerhard, spontaan opgeschoten aan het Amsterdamse IJ. Een plant die het in Zuid-Frankrijk buiten goed doet. Vijgenbomen komen zonder moeite in de stad de winter door.

Vlinderstruik en Chinese bruidssluier, beide uit China, vermenigvuldigen zich spontaan en bloeien tegen de klippen op. Multiculturele samenleving, ook onder de stadsplanten.

Dit is het laatste Natuurdagboek van Henk van Halm. Koos Dijksterhuis zet vanaf 2 januari deze rubriek voort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden