31/03/08 - De fans van Verdonk

Donderdag presenteert Rita Verdonk de plannen van haar politieke beweging Trots op Nederland. Wie steunen haar?

 • Verdonk niet bij debat over Fitna
 • Seada Nourhussen

  Nee, hij is geen boeddhist. Maar Tinus van der Heiden (50) vindt het ‘zweverige’ van de religie wel mooi. De werkkamer van de handelaar in meubelstoffen uit Beek en Donk staat tjokvol met boeddhabeelden. Op de achtergrond galmen de synthesizerklanken van een Japanse new-agecomponist. De licht hypnotiserende muziek contrasteert met het ruige voorkomen van de Brabander.

  „Het is goed voor mijn gezondheid”, vertelt de zachtaardige Van der Heiden. „Ik krijg ook reiki- en acupunctuurbehandelingen.” Wat hem mankeert? Een opsomming volgt: alvleesklier en nieren werken niet goed, hij is kortademig, heeft vochtproblemen. Veelal veroorzaakt door medische blunders en de arrogantie van zijn huisarts, zegt hij. „Dat kan gewoon in dit land.”

  Van der Heiden, telg uit een ondernemersgeslacht, ziet veel misgaan in Nederland. „Kleine zelfstandigen, zoals ik, worden ontmoedigd en het grootkapitaal krijgt alle ruimte. De files kosten me tien uur per week, dat is een volledige werkdag! Ik werk 70 uur per week, maar er zijn mensen met een uitkering die twee auto’s en drie computers hebben.”

  Hij gaat verder: „En dan nog de buitenlanders. Ik heb geen hekel aan ze – ik heb allochtone klanten, daar doe ik alles voor – maar het worden er steeds meer. Moslims mogen er zijn, maar ze moeten zich aanpassen en anders vertrekken. Probeer in Marokko maar eens een bouwvergunning voor een kerk te krijgen. Hier hebben moslims overal moskeeën. Ik ben bang dat ze hier over 25 jaar de dienst uitmaken.”

  Volgens Van der Heiden is er maar één persoon die het tij kan keren: Rita Verdonk. „Een schitterend wijf”, zo omschrijft hij de politica. „Ze heeft uitstraling, spreekt de taal van het volk en is snoeihard.” De ondernemer is een van de ruim vijftigduizend ‘vrienden’ van de politica op netwerksite Hyves. De steunbetuigers zijn van alle leeftijden – twintigers tot tachtigers – wonen overal in Nederland en zijn vrijwel allemaal autochtoon.

  Ook Els Claris (49) uit Schiedam kiest voor Verdonk. „Over het politieke programma van Trots op Nederland is nog niet veel bekend, maar Verdonk heeft als minister van vreemdelingenzaken en integratie bewezen dat ze stevig beleid kan voeren op deze terreinen. Dat hebben we in Nederland nodig.”

  Want vooral in de aanwezigheid van allochtonen ziet Claris veel problemen. „Ik maak op mijn werk in een ziekenhuis veel agressiviteit mee van allochtone patiënten, overal staat beveiliging, we zitten achter glas.” Ze is Rotterdamse van geboorte en zag haar stad veranderen. „Er lopen bijna geen blanken meer rond. Het lijkt niet eens meer op een westerse stad.” Haar financiële bijdrage aan Trots op Nederland heeft Claris al geleverd.

  „Verdonk spreekt mensen aan die het gevoel hebben dat Nederland uit elkaar valt”, weet Jean Tillie, bijzonder hoogleraar electorale politiek. „Het deel van de bevolking dat op zoek is naar een sterk Nederland met duidelijke normen en waarden en strenge regels.”

  Een alleenstaande moeder uit Scheveningen (34), die niet met naam in de krant wil, respecteert Verdonks standvastigheid en ambitie. „Ik was 19 toen ik mijn zoon kreeg. Natuurlijk had ik een bijstandsuitkering kunnen vangen, maar ik heb ervoor gekozen om keihard te werken en mijn zoon en mezelf een toekomst te bieden. Dat moeten meer mensen doen. Niet meer profiteren.”

  Hoewel de vrouw geboren is in Zuid-Korea, voelt ze zich Nederlands en is ze voor een streng asiel- en vreemdelingenbeleid. „Ik ben geadopteerd. Officieel ben ik allochtoon, maar ik ben voor een hard beleid. Dat criminele jongeren negen van de tien keer allochtoon zijn, valt niet te ontkennen.”

  Claris, ook alleenstaande moeder van een 15-jarige zoon, bewondert Verdonks onvermurwbaarheid. „Zij heeft haar eigen mening en buigt niet voor druk van buiten. Een voorbeeld voor alle vrouwen.” Voorheen stemde Claris VVD, maar zonder Verdonk kan die partij niet meer op haar rekenen.

  „Ongeveer de helft van de Verdonk-aanhang komt van de VVD”, zegt Kees Aarts, hoogleraar politicologie aan de Universiteit Twente en medeverantwoordelijk voor het Nationaal Kiezersonderzoek. Twintig procent is voormalig CDA-kiezer, tien procent stemde eerder SP en twaalf procent komt van de PVV.

  Ook Van der Heiden heeft bij de laatste verkiezingen op de partij van Geert Wilders gestemd. „Ik heb eerder ook LPF gestemd. Daarvoor stemde ik niet. Wilders was daarna de eerste met wie ik het in grote lijnen eens ben. Maar hij heeft te veel energie gestoken in die film, die achteraf hartstikke meeviel. Ik maak me ook zorgen om de veiligheid op straat en de mensonterende toestanden in verzorgingshuizen. Daar heeft Geert het niet over en Rita wel.”

  Het is geen onlogische omzwerving, zegt Aarts over de electorale route die Van der Heiden heeft afgelegd. „De LPF, PVV en nu TON zijn alle van de zogenaamde nieuwe politiek, die zich afzet tegen de gevestigde orde en zegt het gewone volk, dat niet in Den Haag gehoord wordt, te vertegenwoordigen.”

  De Verdonk- en de Wilders-aanhang vertonen ook verschillen, zegt Tillie. „Ze zijn beiden rechts en hebben grote weerstand tegen migranten. Maar dat laatste is bij de Wilders-sympathisanten extremer en het wantrouwen tegen de gevestigde politiek is bij de achterban van Wilders groter dan bij de Verdonk-fans.” Bovendien hechten de Verdonk-sympathisanten aan de bestuurlijke ervaring van Verdonk. „Zij zoekt het pluche juist op. ’Ik wil premier worden’, heeft Verdonk geroepen. Dat heb ik Wilders nooit horen zeggen.”

  Vooralsnog hebben we door al het gekrakeel de laatste maanden rond Wilders en ’Fitna’ akelig weinig van Verdonk gehoord, zo vlak voor de lancering van Trots op Nederland. Rita-fan Van der Heiden uit Beek en Donk maakt zich niet druk: „Dat is stilte voor de storm.”

  Meer over

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden