3016 mensen krijgen dit jaar een lintje

Linda de Mol kreeg vorig jaar ook een lintje. Beeld anp
Linda de Mol kreeg vorig jaar ook een lintje.Beeld anp

Dit jaar krijgen 3016 mensen ter gelegenheid van Koninginnedag een lintje. Omdat ze een verdienstelijke bijdrage hebben geleverd werden 15 personen gedecoreerd in de orde van de Nederlandse Leeuw. 3001 mensen kregen een lintje in de orde van Oranje-Nassau. Naar inwoners op Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) gingen 39 koninklijke onderscheidingen, maakte het Kapittel voor de Civiele Orden vrijdag bekend. Van de lintjes gingen er 1041 naar vrouwen. Het aantal gedecoreerde mannen bedraagt 1975.

Redactie

De provincie Noord-Brabant is koploper met het aantal lintjes: 605 Brabanders werden bedacht. Daarna komen de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland. In Friesland is het aandeel vrouwen het grootst. Van de 105 gelukkigen is 44 vrouw. Het aantal gedecoreerden in de vrijwillige sector komt uit op 2977.

Zowel de oudste vrouw als man is geboren in 1917. Maria Tesselaar uit Heiloo was vanaf 1960 actief als pleegouder en vrijwilligster bij de ViVa Zorggroep en de Katholieke Bond van Ouderen. Peter de Bruijn uit Kerkrade was actief bij het gemengd kerkelijk zangkoor St. Jozef en bij twee parochies.

De jongst gedecoreerde is de 21-jarige Sarah-Quita Offringa. De Arubaanse is zesvoudig wereldkampioen windsurfen. De jongste man is de 34-jarige Johan Boersen uit Leusden. Hij zet zich in sinds 1991 in bij vrijwilligersorganisatie De Til en sinds 1995 bij de plaatselijke oranjevereniging.

Wie vindt dat iemand een lintje verdient, moet daarvoor een aanvraag indienen bij de burgemeester. Die stuurt de aanvraag door naar de commissaris van de Koningin, die zich tot het Kapittel wendt. Dat legt de aanvraag voor bij de betrokken minister, die uiteindelijk de goedkeuring verleent. Het staatshoofd ondertekent elke toekenning bij Koninklijk Besluit. Dit jaar is ongeveer 10 procent van de aanvragen niet gehonoreerd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden