'3000 jaar oud paleis koning David opgegraven'

Khirbet Qeiyafa, een oude vestingstad die zo'n dertig kilometer van Jeruzalem vandaan ligt. Het ontdekte paleis lag in het midden van deze stad en keek uit over de lagergelegen huizen. Beeld epa
Khirbet Qeiyafa, een oude vestingstad die zo'n dertig kilometer van Jeruzalem vandaan ligt. Het ontdekte paleis lag in het midden van deze stad en keek uit over de lagergelegen huizen.Beeld epa

Hij is een van de bekendste koningen uit de Bijbel, groeide uit van kleine herder die de reus Goliath doodde tot koning van Israël. Volgens de Bijbel noemde God hem 'een man naar mijn hart'. Israëlische archeologen beweren nu dat ze zijn paleis hebben gevonden in de oude stad Khirbet Qeiyafa, zo'n dertig kilometer ten westen van Jeruzalem. "Wanneer koning David de bergen bezocht, sliep hij hier."

Volgens professor Garfinkel, verbonden aan de Hebrew University of Jerusalem, woonde David in Jeruzalem en bezocht hij vanaf daar andere paleizen. Het ontdekte paleis lag in het midden van de stad en keek uit over de lagergelegen huizen. "Vanaf hier kon men heel ver kijken", vertellen de onderzoekers in een persbericht. "Van de Middellandse Zee in het westen tot de bergen en Jeruzalem in het oosten. Het is een ideale locatie om door middel van rooksignalen boodschappen uit te zenden."

Het paleis zou zo'n 1000 vierkante meter in beslag hebben genomen. Helaas werd het ongeveer 1400 jaar later verwoest, waarschijnlijk in een van de gevechten met de Filistijnen.

Al zeven jaar zijn archeologen van de Hebrew University of Jerusalem en de Israëlische Oudheidkundige Dienst bezig met de opgravingen in Khirbet Qeiyafa. Volgens de wetenschappers zijn de ruïnes van Khirbet Queifaya overduidelijk overblijfselen van een stad uit de tiende eeuw voor Christus. Ze vermoeden dat het gaat om de Bijbelse stad Saäraïm.

In het noorden van de stad vonden de archeologen een gebouw van zo'n vijftien meter lang en zes meter breed: de koninklijke voorraadkamer. "In dit gebouw sloeg het koninkrijk belastingen op die het in de vorm van landbouwproducten ontving." Honderden grote vaten met de officiële stempel van het koninkrijk van Juda werden bij de opgraving gevonden.

Khirbet Qeiyafa
Al eerder werd Khirbet Qeiyafa aan koning David gelinkt. Koolstofdatering van opgegraven olijfpitten heeft de periode van activiteit in Khirbet Qeiyafa gedateerd op 1020 tot 980 voor Christus. Garfinkel: "Dat kan alleen maar uit de tijd van David of vroeger zijn. De plek is te oud voor de tijd van koning Salomo. Het is David of Saul."

De onderzoekers vonden geen varkensbeenderen of beelden in de stad. Hieruit concluderen ze dat er Israëlieten moeten hebben gewoond. Deze bevolkingsgroep at namelijk geen varkensvlees en mocht geen gesneden beelden van mensen of dieren maken. "Ook vonden we hier platte schalen, die gebruikt werden om pitabroden te maken", vertelt Garfinkel. "Deze troffen we in bijna alle huizen aan." Pitabroden behoorden tot de Judese voedselconsumptie.

Twijfels
Alhoewel de archeologen redelijk zeker lijken in hun uitspraken, hebben collega's kritiek op hun conclusie over de opgegraven gebouwen. Israëliërs gebuiken vaak archeologische vondsten om plekken die ook door de Palestijnen geclaimd worden historisch te kunnen ondersteunen.

Archeoloog Israel Finkelstein van de Tel Aviv University meent dat de stad ook door Filistijnen of andere mensen uit de streek gebouwd kan zijn. Volgens hem bewijst geen enkel voorwerp dat bij de opgraving gevonden is dat het gaat om een paleis uit de tijd van koning David.

Over het algemeen zijn onderzoekers verdeeld over de vraag of Bijbelse verhalen kunnen worden gevalideerd door fysieke overblijfselen. Sceptici zeggen dat er geen bewijs is dat de historische David net zo machtig was als hij in de Bijbel lijkt. Zij suggereren dat hij misschien de leider was van een kleinere stam of een folkloristische figuur zoals Robin Hood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden