'30 miljoen extra voor cultuur'

Raad voor Cultuur vraagt meer subsidies. Of minister advies overneemt is twijfelachtig.

REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Een kleine dertig miljoen euro per jaar meer aan subsidies voor de cultuursector. Dat staat in het advies 'Agenda Cultuur 2017-2020 en verder' dat de Raad voor Cultuur gisteren presenteerde. In het rapport, in opdracht van minister Bussemaker (WVC) gemaakt, wordt zij over de hoofdlijnen van het cultuurbeleid voor de volgende jaren geadviseerd.

Hoewel de minister al had aangegeven dat er geen extra geld voor cultuur voorzien is in het regeerakkoord, durfde de raad toch om meer te vragen. De minister gaat nu het regeringsbeleid bepalen dat op zijn beurt de basis zal vormen voor de subsidieadviezen waarmee de raad volgend voorjaar komt. Overigens bepleit de raad om de periode waarover die subsidies voor de basisinfrastructuur (BIS) worden toegekend - traditioneel vier jaar - met één of twee jaar te verlengen. Zo komt er meer rust in de gehele cyclus en verlaagt het de plan- en verantwoordingslasten voor de instellingen.

Het extra geld waar de raad om vraagt, is onder andere nodig om het Tropenmuseum in Amsterdam open te houden en om een orkest voor lichte muziek (het Metropole Orkest) structureel aan de BIS toe te voegen. Verder moet er meer geld komen voor talentontwikkeling, voor versteviging van de positie van de kunstenaar op de arbeidsmarkt en voor festivals. Volgens de raad zijn die laatste toegankelijke podia voor innovatieve, internationale en interdisciplinaire cultuuruitingen.

Opvallend is verder dat de raad het Groot Omroepkoor, het enige grote, professionele koor in Nederland, voortaan wil betalen uit de cultuurbegroting en niet meer uit de mediabegroting. Zo kunnen ook niet-radio-orkesten vaker een beroep op het koor doen en hoeven die voor grote symfonische koorwerken geen dure koren uit het buitenland in te huren. Verder hoeft Het Balletorkest niet meer het Nederlands Danstheater in Den Haag te begeleiden, omdat het Residentie Orkest dat wel kan doen. Het Balletorkest, ontstaan na opheffing van Holland Symfonia, blijft vaste begeleider van Het Nationale Ballet en zou op termijn zelfs opgenomen kunnen worden in de organisatie De Nationale Opera & Ballet, waar het eenzelfde status als het Koor van de Nationale Opera zou kunnen krijgen.

De raad bewondert de veerkracht van de reizende operagezelschappen, die eerder meer dan de helft van hun budget moesten inleveren, maar twijfelt of ze beide financieel overeind kunnen blijven. Een fusie van de twee wordt bepleit. Ook de hard getroffen productiehuizen voor dans en theater zouden deels weer moeten worden gesubsidieerd.

Of de minister deze adviezen over zal nemen is de vraag. Bussemaker heeft al laten weten dat ze weinig ziet in het voorstel van de raad om voortaan stedelijke regio's en niet het Rijk het voortouw te laten nemen bij de subsidieplannen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden