30-jarige RCOB vervult unieke schakelfunctie

Maandag werd in Trouw bericht over het komende 'Jaar met de Bijbel'. Volgens het artikel hebben vijftien kerken zich ervoor verenigd in de Raad voor contact en overleg betreffende de Bijbel (RCOB), aangevuld met onder meer de protestantse en katholieke bijbelorganisaties en Youth for Christ. Dat is niet juist, ook al hebben de participanten van de RCOB zich van harte achter het 'Jaar met de Bijbel' geschaard.

De RCOB bestaat overmorgen 30 jaar en telt sinds oktober 1994 twintig participanten, bestaande uit veertien kerkgenootschappen, de Evangelische Alliantie, vier bijbelorganisaties (waaronder het Nederlands Bijbelgenootschap en de Katholieke Bijbelstichting) en Youth for Christ. Daardoor is de RCOB breder samengesteld dan de Raad van Kerken in Nederland.

Van die raad onderscheidt de RCOB zich door zijn doelstelling. De RCOB richt zich uitsluitend op bijbelwerk en -gebruik in Nederland, mede indachtig de resolutie van de door het NBG op 12 november 1965 in Woudschoten georganiseerde kerkleidersconferentie. Er werd besloten dat voor de begeleiding van het vertalen en produceren van de Bijbel, en voor wederzijdse informatie, een 'Raad voor contact en overleg' moest komen, bestaande uit vertegenwoordigers van kerken en bijbelorganisaties.

Die Raad kwam tenslotte in 1967 officieel tot stand. De zelfstandigheid van de participanten was niet in het geding. Uitwisseling van wensen, behoeften en ideeën stond voorop. Bezinning en studie zouden daarvoor de grondslag leggen, maar er ook het gevolg van zijn.

Sinds zijn oprichting heeft de RCOB een zekere structuur, verdeeld over de volgende gebieden: studie, overleg, en praktische arbeid. Zo worden er bijvoorbeeld regelmatig zgn. Alverna-conferenties georganiseerd, genoemd naar het klooster waar de eerste conferentie werd gehouden. Uit het overleg zijn verschillende initiatieven voor 'praktische arbeid' ontstaan. Hierbij valt onder meer te denken aan 'De eerste dag', die overigens reeds geruime tijd onder verantwoordelijkheid van de sectie Eredienst van de Raad van Kerken in Nederland valt. Daarnaast zijn er recente initiatieven, zoals de 'Nieuwe Bijbelvertaling', waaraan thans door het NBG en de Katholieke Bijbelstichting wordt gewerkt, en het 'Jaar met de Bijbel', dat eind vorig jaar is ondergebracht in een afzonderlijke rechtspersoon. Sinds 1977 wordt de 'Nationale Bijbelzondag' georganiseerd, eerst tweejaarlijks, maar inmiddels altijd op de laatste zondag van januari, die wordt voorafgegaan door de (oecumenische) 'Gebedsweek voor de Eenheid'.

De RCOB mag als oecumenisch orgaan nagenoeg onbekend zijn, waarschijnlijk doordat het uitvoerende werk door de participanten wordt gedaan, de raad heeft in bijna 30 jaar een geheel eigen strategische 'schakelfunctie' vervuld in kerkelijk Nederland. En binnen die positie paste ook het gemeenschappelijke initiatief voor een 'Jaar met de Bijbel', waarover Trouw berichtte. Kortenhoef ds. Alb. van Daalen (secretaris Raad voor contact en overleg betreffende de Bijbel)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden