30 jaar cel voor Almelose Turk om eerwraakmoord op dochter

AMSTERDAM - Een rechtbank in het Turkse Aksaray heeft een Turk uit Almelo dertig jaar cel opgelegd voor moord. De man schoot vorig jaar zomer zijn 18jarige dochter Zarife dood, nadat hij haar had meegelokt naar Turkije. Onvrede over de leefwijze van zijn dochter was het motief.

Van onze verslaggever

De straf is nog niet definitief. Volgens de Nederlandse consul, die bij de uitspraak aanwezig was, worden straffen hoger dan 14 jaar cel in Turkije automatisch ter toetsing voorgelegd aan het Hof van beroep. Wanneer dit gebeurt, is nog niet duidelijk. Het openbaar ministerie in Turkije had levenslang geëist tegen de vader. De man, üzkan G., vond dat zijn dochter zich te zeer onttrok aan diens regels. Hij controleerde zijn dochter scherp, door onder meer haar rooster en de tijden van de bus in de gaten te houden. De vader was ervan overtuigd dat zijn dochter omgang had met meerdere mannen, zo verklaarde zijn advocaat eerder. De man gebruikte thuis in Almelo regelmatig geweld tegen zijn dochter.

In januari 2003 was Zarife het beu en zocht onderdak in een blijf-van-mijn-lijfhuis in Ede. Ze waarschuwde de politie, maar haar vader ontdekte al spoedig waar zij zat.

Het meisje verhuisde naar de opvang in Venlo. Hoewel de politie het haar had afgeraden, kreeg Zarife in mei 2003 weer contact met haar vader. Die zei toen haar keus te respecteren. Hij zou haar niet meer lastigvallen.

In de zomer bezocht Zarife vervolgens een nichtje in Turkij en Duitsland. Toen zij niet meer terugkeerde naar de opvang in Venlo, gaven de hulpverleners haar als vermist op. Al snel bleek dat Zarife met haar vader in Turkije zat, waar hij haar op 12 augustus 2003 van het leven beroofde met een jachtgeweer.

De dood van Zarife deed de discussie over eerwraak opnieuw oplaaien. Directeur Jaap Krikke van het ROC Twente Plus, waar zij mbo zakelijke dienstverlening studeerde, riep scholen op tot een nationaal debat over eerwraak. Maar de meeste collegadirecteuren hielden zich stil.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden