30 duizend Nederlanders vragen gratis koran aan

OntdekIslam verspreidt een Nederlandse vertaling van de Koran. Beeld anp
OntdekIslam verspreidt een Nederlandse vertaling van de Koran.Beeld anp

De organisatie die iedere geïnteresseerde Nederlander een koran wil geven, heeft de wind in de zeilen. Stichting OntdekIslam kreeg de afgelopen vier weken ruim 30 duizend aanvragen.

Robin de Wever

De grote interesse leidt nu tot wachttijden: de eerste 3500 aanvragers vinden hun exemplaar deze week op de mat, de rest moet wachten. Zo'n 1500 exemplaren gaan naar een Belgische zusterorganisatie. 'De interesse is enorm', vertelt initiatiefnemer Jacob van der Blom. OntdekIslam haalde volgens hem binnen enkele weken zo'n 25 duizend euro op - genoeg voor de verspreiding van 25 duizend korans.

OntdekIslam hoopt dat de koran uiteindelijk net zo eenvoudig gratis te krijgen is als de Bijbel. Voor het drukken van de korans werkt ze samen met een Egyptische organisatie, Conveying Islamic Message Society. CIMS betaalt de drukkosten en het grootste gedeelte van de portokosten. 'Voor iedere anti-islamsticker die Geert Wilders uitdeelt, verspreiden wij een koran', zei Van der Blom vorige maand bij het begin van de actie.

Vrijwilliger bezorgers
Moslims, islamitische organisaties en moskeeën vissen voorlopig nog achter het net. 'We willen eerst alle niet-moslims bedienen. Aanvragers die hun mail afsluiten met een islamitische groet als 'salaam aleikoem' ('vrede zij met u') hebben voor ons lagere prioriteit. Zij komen later dit jaar aan bod - mits we genoeg geld blijven ophalen bij onze donateurs.'

Om de kosten te drukken laat de organisatie de korans bezorgen door vrijwilligers. Zij rijden met auto's en bestelbussen naar aanvragers en betalen zelf de brandstof. Volgens Van der Blom hebben zich nu 200 bezorgvrijwilligers gemeld.

Tussen nu en begin juni wil OntdekIslam 100 duizend exemplaren verspreiden. De vraag zal voorlopig nog niet afnemen, voorspelt Van der Blom. 'Na de particulieren zijn de moskeeën, bibliotheken, hotels en scholen aan de beurt.' Hoe OntdekIslam de verspreiding bij hotels en scholen wil regelen, is nog niet duidelijk. Van der Blom: 'Ik ben erg benieuwd of we gelijk opgaan met Wilders. We hebben al weken niets meer over zijn stickeractie gehoord.'

null Beeld Trouw / Robin Utrecht
Beeld Trouw / Robin Utrecht
null Beeld .
Beeld .

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden