30.000 besneden vrouwen in Nederland

Khady Koita schreef het boek Verminkt en is voorzitter van het Europees netwerk preventie meisjesbesnijdenis.Beeld ANP

In Nederland wonen naar schatting 30.000 besneden vrouwen. Daarnaast lopen jaarlijks 40 tot 50 meisjes die in Nederland wonen het risico om besneden te worden. Vooral als het herkomstland wordt bezocht, gaat het risico omhoog. Dat blijkt uit onderzoek van kenniscentrum Pharos voor migranten, vluchtelingen en gezondheid.

Pharos voerde het onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. De meeste meisjes uit de risicogroep zijn afkomstig uit Somalië en Egypte. rouwelijke genitale verminking is strafbaar in Nederland. Als het bij minderjarige meisjes gebeurt, valt het onder kindermishandeling.

Het aantal besneden vrouwen zou nog hoger liggen zonder het huidige beleid om besnijdenis tegen te gaan, denken de onderzoekers. Ze pleiten er dan ook voor dat dit beleid, dat voorlichting, preventie en strafbaarheid combineert, voortgezet wordt.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid wil meisjesbesnijdenis nog steviger aanpakken. 'Het blijven confronterende cijfers maar het is hoopgevend dat het risico voor meisjes uit risicogroepen die hier langer wonen laag is. Waar mogelijk moeten we doorpakken in de strijd tegen meisjesbesnijdenis want elk geval is er één teveel.'

De strafrechtelijke aanpak van meisjesbesnijdenis wordt uitgebreid, aldus Van Rijn. Het wordt na een wetswijziging mogelijk om in het buitenland gepleegde meisjesbesnijdenis in ons land te vervolgen. Verder komen er op zes plaatsen speciale spreekuren voor besneden vrouwen en komt er een voorlichtingscampagne om ze te wijzen op het verband tussen hun klachten en de besnijdenis.

Woensdag is het Zero Tolerance Day. Op die dag wordt stilgestaan bij het probleem van vrouwenbesnijdenis wereldwijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden