Opinie

3 Musketiers met internationale allure

'Oorlog of geen oorlog?', vragen de zangers in de gloednieuwe musical '3 Musketiers' zich verbeten af. ,,Elke druppel bloed wast onze zielen schoon,'' pleit de sluwe kardinaal die liefst alle hugenoten afslacht, terwijl een ander hem tegenwerpt dat een oorlog alleen verliezers kent.

Door de oorlog in Irak krijgt '3 Musketiers' een actuelere lading dan je zou verwachten van een stuk dat bijna vier eeuwen geleden speelt. Alsof het zo bedacht is. Maar producent Joop van den Ende is al jarenlang bezig met de ontwikkeling van zijn vierde oorspronkelijke Nederlandse musical. Na 'Cyrano', 'Joe' en de wat kleinere 'Rex', volgt nu de prestigieuze megaproductie '3 Musketiers' waarmee hij internationaal wil scoren. Van den Ende liet dan ook niets aan het toeval over om er een succes van te maken. Behalve dat hij een topcrew en -cast aanstelde, arrangeerde hij een enorm publiciteitsoffensief. Hij lanceerde met succes de hippe single met dito clip: 'Alles' van hoofdrolspelers Bastiaan Ragas en Tooske Breugem - nog extra gehypt door Tooskes optreden in 'Idols'. En hij liet vorig jaar een documentaire maken over zijn theaterbedrijf, waarmee hij de kijker al opwarmde voor het spektakel in aantocht.

Van den Ende's '3 Musketiers' is zoals bekend niet het eerste verhaal over het schermende elitecorps van de Franse koning. Al in 1844 schreef Alexandre Dumas zijn roman 'De drie musketiers', over de romantische en edelmoedige d'Artagnan die zich in Parijs wil aansluiten bij de musketiers.

In Van den Ende's '3 Musketiers' sluit de naïeve d'Artagnan (Bastiaan Ragas) wanneer hij naar Parijs trekt al snel vriendschap met de beroemde drie: Athos (een mooi ingeleefde rol van Henk Poort), Porthos en Aramis. En dan ontwikkelt zich een tamelijk ingewikkelde verhaallijn vol list en bedrog, geloof, liefde, (on)trouw aan de koning, veel personages en gelukkig ook een nodige dosis humor om het allemaal te kunnen behappen. En, niet onbelangrijk voor het verhaal, nog voor d'Artagnan zijn eerste schreden op het musketierspad zet, wordt hij verliefd op Constance (Tooske Breugem). Voor haar doet hij alles, want zij is 'Alles' voor hem. Door zijn liefde is hij blind voor gevaar en trotseert hij alle tegenstand. Samen zingen zij het bekende duet, dat best lekker klinkt, maar de teksten zijn weinig enerverend. Veel verder dan 'Ik vind je lief' en 'Ik vind je moedig' komen ze ook in hun dialogen niet. Een geloofwaardige relatie die je raakt wordt het dan ook niet. Helaas geldt voor veel meer teksten dat de poëzie en vaak de diepgang ontbreekt. Hoewel er veel intriges zijn, kun je maar met weinig personages echt meeleven. Dat lukt wel bij verreweg het meest interessante personage: de valse kardinaal Richelieu, meesterlijk gespeeld door Stanley Burleson. Richelieu worstelt met zijn geloof en de vraag hoe ver hij moet gaan met het aanzetten tot de oorlog, tot hij uiteindelijk door d'Artagnan wordt ontmaskerd.

De muziek van de popbroers Bolland en Bolland, gearrangeerd door Paul Bogaev, is vaak lekker pittig swingend, maar '3 Musketiers' is vooral ook een geweldig genot om naar te kijken. De decors, de kostuums en het licht zijn adembenemend. De kunst lijkt op een goede manier afgekeken te zijn van 'Aida'. Het is een prachtige combinatie van enerzijds overweldigende grootsheid door bewegende, vaak symbolische decors, kleurrijke kleding vol pracht en praal en flitsende lichtshows, en anderzijds weidse lege toneelvlakken, sobere kostuums en subtiele lichteffecten om de nietigheid of eenzaamheid van een personage te benadrukken. En hadden eerdere grote musicals een helikopter of kroonluchter als troef, '3 Musketiers' heeft een enorm deinend schip dat bijna vergaat in de storm. Het kan niet op. De grootse moderne vormgeving kan zich absoluut meten met musicaltoppers elders in de wereld. Tel daarbij op de wervelende schermscènes en de strakke choreografieën, en de kans dat de droom van Joop van den Ende uitkomt is groot. Wanneer de tekst nog een poëtische verdieping zou krijgen, belooft de musical een internationaal succes te worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden