3. Maarten Hajer

Directeur Planbureau voor de Leefomgeving (1962)

Op 10 september presenteerde Maarten Hajer 'De toekomst is nú. Balans van de leefomgeving 2014'. Als strategisch adviseur van de regering peilt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) tweejaarlijks in hoeverre de kwaliteitsdoelen die de politiek zelf heeft gesteld op het gebied van energie, natuur, milieu en ruimtelijke ordening, tijdig worden bereikt. In de nieuwe Balans wordt geconcludeerd dat het regeringsbeleid nog te weinig inzet op een CO2-arm energiesysteem. Ook waarschuwt het PBL uit te kijken met nieuwbouw: nu woningen bouwen is werken aan de leegstand van de toekomst.

Hajer is in september benoemd tot hoofdcurator van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) 2016, met het thema 'The Next Economy'. Toekomstverkenningen, transitiedenken en ontwerpend onderzoek staan hierbij centraal. De wisselwerking tussen veranderingen in de economische structuur en de ruimtelijke ontwikkeling van steden is een onderwerp dat nauw aansluit bij het onderzoeksterrein van het PBL en bij dat van planoloog en politicoloog Maarten Hajer in het bijzonder.

Met het boek 'Slimme steden - De opgave voor de 21ste-eeuwse stedenbouw in beeld', dat hij samen schreef met PBL-onderzoeker Ton Dassen, leverde hij al een bijdrage aan de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam van dit jaar. Hajer is deeltijd hoogleraar bestuur en beleid aan de UvA, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, lid van de Vrom-raad en lid van het UNEP Resource Panel dat zich bezighoudt met strategische vragen rond de uitputting van hulpbronnen. In april pleitte hij in Trouw voor forse stappen tegen klimaatverandering. Hajer stond vorig jaar op plaats 8.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden