3 kratten bier kun je in één uur zelf brouwen. Maar pas op voor deuken in het plafond.
,,Het enige recht van een man is het bier-aanrecht'', zegt Erwin Matzer (43) lachend. Vanuit zijn huis in het Amsterdamse Betondorp verkoopt hij pakketten waarmee mensen thuis bier kunnen brouwen. Matzer kwam op het idee in Australië, waar het bier zo duur is, dat veel mensen zelf aan de slag gaan met een vat en wat ingrediënten. ,,In een uur kan je drie kratten brouwen. En het kost je de helft van het geld dat je in de winkel betaalt.'' Die drie kratten komen uit één blik 'bierstroop', waarvan er honderden verschillende soorten zijn. Stroop voor bijvoorbeeld de gewone pils, de Triple of de Kriek. Vandaag maakt Matzer kerstbier, een van de brouwsels uit zijn assortiment.
,,Het is net koken'', vertelt Matzer terwijl hij de stroop in een pan kokend water zet zodat het 'zo vloeibaar mogelijk' wordt. Op een tuinstoel in de douche loopt ondertussen een brouwvat leeg, waar hij water en ontsmettingsmiddel in had gedaan. ,,Om te brouwen moet een vat goed schoon zijn.'' Bier maken betekent vier liter kokend water in een vat, gist, stroop en suiker erbij en eventueel wat kruiden. Vervolgens moet het bier een week gisten waarna er nog meer suiker bij gaat en het bier na zes weken rijpen in de flesjes, drinkklaar is. Zo staat Matzer dagelijks te koken om de muur van kratten in zijn kleine keuken bij te vullen. Als je een pakket bij zelfbierbrouwen.nl koopt, krijg je er drie biertjes van Matzer bij. Met 21 nieuwe klanten per week is het hard werken om te zorgen dat hij genoeg bier in huis heeft. ,,Hele verschillende mensen kopen hier een pakket: van IT-ers tot AOW-ers. De helft van de klanten maakt ook gebruik van de gratis workshop die je krijgt als je een pakket koopt.''
In de schuur staan de kruiden, stropen en brouwpakketten opgestapeld langs de muren. Zoethoutwortel, Ierse mos en zoete sinaasappelschil zijn veel gebruikte ingrediënten. Soms wordt Matzer er wel moe van om in zijn bedrijf te wonen. ,,Maar ik heb nooit genoeg van bier'', vertelt hij even later terwijl hij genietend een Engelse Hambleton Bard drinkt, zijn lievelings- brouwsel. ,,Die heeft een heerlijke lichte smaak. De Hambleton Bard is donker, maar drinkt toch lekker weg.'' Matzer lijkt wel een wijnproever, zoals hij aan het bier nipt. ,,Ik ruik er ook even aan voor ik de eerste slok neem. Bier dat je zelf maakt, moet je echt ervaren als je het drinkt.''
Matzer kwam dik tien jaar geleden terug uit Australië met een thuisbrouwpakket. Maar het duurde een hele tijd voordat hij de pakketten ook aan anderen verkocht. ,,Ik moest natuurlijk eerst zelf oefenen in het bier brouwen. Op het etiket van een bierflesje staan de ingrediënten, maar soms is het toch nog lastig om erachter te komen hoe je het maakt. Je moet gewoon veel rotzooien in de keuken.'' Eén biersoort die steeds mislukte was de Desperados, het bekende bier met tequilla. Een klant van Matzer ontdekte na veel proberen het recept (zie kader).
Terwijl hij thuis aan het 'kokkerellen sloeg met bier', legde Matzer contact met fabrikanten in het buitenland, bij wie hij de brouwbenodigdheden inkocht. ,,Uiteindelijk heb ik een pakket samengesteld waarmee mensen makkelijk thuis bier konden brouwen, maar ik had geen startkapitaal. Ik heb jaren gewerkt om dat geld bij elkaar te krijgen.'' Ondertussen verkocht hij al wel wat pakketten, ook aan twee studenten die aanboden de site te bouwen. Sinds april 2003 is zelfbierbrouwen.nl op internet te vinden. Sindsdien heeft Matzer 1100 startpakketten verkocht en ook met de nabestellingen gaat het goed. ,,Bijna alle klanten bestellen extra bierstroop en kruiden. En vaak in een korte periode. Die moeten dan toch behoorlijk aan de boemel zijn geweest'', schatert hij. Matzer bedenkt ook zelf biersoorten, zoals de 'Nelsons Revenge' (vernoemd naar een piratenfilm) met witte kandijsuiker en koreander.
Soms gaat het weleens mis, zo is te zien aan een dikke deuk in het keukenplafond. ,,Als er teveel koolzuur in een fles zit, knalt de kroon eraf. Dat is een risico van het vak.'' Risico's neemt Matzer voor lief, hij wil zijn bedrijf alleen maar verder uitbouwen. ,,Alles wordt zo duur in Nederland, mensen zoeken naar goedkope alternatieven. Ook voor bier. Als het de komende jaren net zo gaat met de bestellingen als nu, denk ik dat de bierbrouwers het wel in hun portemonnee zullen voelen.''