3 januari 2006 Olievogels kennen we vooral als slachtoffers

van scheepsrampen zoals met de Prestige of de Tricolore. Maar elke dag spoelen er met olie besmeurde vogels aan op onze kusten, in totaal tussen de 5000 à 8000 per jaar. Systematische illegale lozingen door schepen, meestal van zware stookolie, zijn de boosdoeners.

Chaja Zeegers

In de winter komt dat extra hard aan. De olie wordt bij lagere temperaturen langzamer afgebroken en blijft dus langer schadelijk. Veel zwemmende zeevogels die voor de Nederlandse kust overwinteren zijn zo extra kwetsbaar. En één druppel olie is al fataal; het zorgt voor een lek in de natuurlijk vetlaag van het verendek met onderkoeling tot gevolg.

Met name de alk en de zeekoet, maar ook de zwarte zee-eend, eidereend en jan-van-gent worden regelmatig binnengebracht in vogelasiels. Grotere opvangcentra zijn er in Middelburg, Rotterdam, Haarlem, Anjum en op Texel.

Na weging en medische keuring zal de vondeling eerst tien dagen in een hok aansterken en tot rust komen. Pas daarna wordt het dier gewassen. Deze vogelwasmachine, zoals gebruikt op Texel, levert het slachtoffer minder stress op dan handmatig wassen. Toch overleeft slechts een fractie van de getroffenen. Van elke 100 olievogels gaan er 90 al dood op zee. 10 spoelen er aan op het strand, 5 vinden daar hun einde. Van de andere 5 overlijden er 3 alsnog in de opvang. Slechts 2 vogels worden uiteindelijk weer uitgezet op zee.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden