3,5 miljoen euro ingezameld voor Java

DEN HAAG (ANP) - De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben voor het door een aardbeving getroffen eiland Java in Indonesië 3,5 miljoen euro aan noodhulp ingezameld. Dat liet de SHO dinsdag weten.

De omvang van de ramp is groter dan in eerste instantie werd gedacht. Met het geld van de SHO kunnen hulpverleners de eerste nood oplossen. Er is echter onvoldoende geld voor de totale wederopbouw. De hulporganisaties zijn druk bezig met humanitaire hulp aan de slachtoffers als onderdak, voedsel, water, sanitaire voorzieningen, medische verzorging en psychosociale hulp.

Aardbeving

Op zaterdag 27 mei trof een zware aardbeving het eiland Java. Onder de bewoners vielen volgens de laatste cijfers 5736 doden, ongeveer 78.000 gewonden en een miljoen daklozen. Joop Jansen van Mensen in Nood/Cordaid vindt het niet terecht dat de ramp in Nederland al na een maand niet meer volop in de belangstelling staat: ,,De wederopbouw zal zeer veel tijd en energie gaan kosten en daar is meer geld voor nodig dan nu beschikbaar is.''

Waarnemend SHO-voorzitter, Aloys van Rest, is blij met de tussenstand. ,,Het is een fantastisch bedrag. Zo zijn partnerorganisaties in staat om de getroffenen direct te helpen, maar voor de wederopbouw zijn de huidige financiële middelen ontoereikend. Het gironummer 555 blijft ook de komende periode nog geopend.''

Noodhulpactie

De SHO begon twee dagen na de ramp een noodhulpactie. Door middel van radio- en tv-spotjes en advertenties in dagbladen werd de Nederlandse bevolking opgeroepen geld te storten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden