'3.000 EU-ambtenaren verdienen bruto meer dan premier Rutte'

Premier Rutte in Brussel Beeld ANP
Premier Rutte in BrusselBeeld ANP

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is 'geschokt' over het feit dat het kabinet niet weet hoeveel EU-ambtenaren netto meer verdienen dan premier Mark Rutte, maar op de EU-top donderdag en vrijdag wel moet onderhandelen over de EU-begroting. Daar zijn de salarissen van EU-ambtenaren onderdeel van.

Joost de Vries

Het kabinet liet vandaag in een brief weten wel een schatting te kunnen geven van het aantal EU-ambtenaren dat bruto meer verdient dan de Nederlandse premier, maar dat het geen cijfers kan geven als het gaat om netto-salarissen. Bruto gaat het om circa 3.000 ambtenaren, schrijft minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.

De Duitse krant Die Welt berekende dat ruim 4300 EU-ambtenaren netto meer verdienen dan bondskanselier Angela Merkel. Omgerekend naar Nederlandse bewindspersonensalarissen zouden ruim 11.000 ambtenaren meer verdienen dan premier Rutte. Die cijfers wilde het kabinet vandaag niet bevestigen omdat het geen toegang heeft tot gegevens zoals toeslagen voor permante expats in Brussel en ambtenaren met gezinnen. De minister kon dus volgens eigen zeggen geen vergelijking maken tussen netto-inkomens van EU-ambtenaren en dat van premier Rutte. Het kabinet wil eerst overleg met de Europese Commissie voordat het verdere duiding kan geven.

Geen begrip
CDA-Kamerlid Omtzigt toonde daar vandaag geen begrip voor. Als de cijfers van Die Welt kloppen, zou dat betekenen dat één op de vier ambtenaren met zijn salaris boven dat van de Nederlandse premier zit, zei hij. Het kabinet wil in Brussel aandringen op het versoberen van de administratieve lasten van de EU, de ambtenarensalarissen zijn daar onderdeel van. Omtzigt vroeg zich af hoe de premier komende donderdag en vrijdag moet onderhandelen zonder te beschikken over de netto-cijfers.

Met of zonder netto-cijfers, Rutte zal in Brussel pleiten voor het bevriezen van de administratieve uitgaven van de EU. 'De Europese overheid zal meer en beter moeten presteren voor minder geld en met minder mensen', schreef minister Timmermans vandaag. 'Het is niet uit te leggen dat zelfs in een financiële en economische crisis EU-salarissen stijgen.' Nederland trekt op dit punt in Europa op met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden