2

„Meditatie werkt stressverminderend, het ziekteverzuim daalt, de arbeidsproductiviteit stijgt, zegt Lizelotte Smits”, bestuurder van CNV Publieke Zaak. Het is een kwestie van presentatie, weet Smits. „Religie is niet te verkopen aan werkgevers, dus ontkoppel ik het. Spiritualiteit is namelijk wél neutraal.” Wat zij daar onder verstaat? „Lucht, adem, het geloof in iets hogers dan alleen het zichtbare leven.” Volgens Kick Bras, oud-docent spiritualiteit, is meditatie wel degelijk meer dan een ontspanningstechniek. „Meditatie heeft een religieuze dimensie. Het is een spirituele weg.” En met religie moet je uitkijken. „Meditatie mag geen middel worden om personeel tot betere prestaties op te zwepen.”

Er zijn vele vormen van meditatie. De instructies zijn steeds: concentreer je op je adem en probeer alle gedachten en storende emoties ’af te voeren’. Dan kan zich ’zuivere aandacht’ aandienen voor jezelf en je omgeving, zegt zenleraar Rients Ritskes. „Meditatie is juist níet denken”, zegt een financieel administrateur op meditatietraining in het Zin-klooster in Vught. Een ander: „Ik wil open zijn, al mijn zintuigen trainen, zodat ik volop van het leven kan genieten.” Hij wil iets doen aan zijn ’tekortkomingen’. „Ik ben onrustig, fladder van het ene naar het andere idee. Daardoor heb ik minder succes.”

Ritskes legt uit hoe lichaam, gedrag, inzicht en emotie op elkaar inwerken. „Hoe meer ze met elkaar in evenwicht zijn, hoe meer flow, hoe meer energie.” Een deelneemster is bang dat haar emoties zullen vervlakken door het ’zitten’. „Het tegendeel is waar”, weet Ritskes. „In zen word je op den duur niet meer gehinderd door oude emoties, maar ervaar je alleen de emoties van dit moment. De zuivere, werkelijke emotie. Die emotie gaat je leven beïnvloeden. Daardoor neemt het vermogen toe om te huilen met mensen die huilen en blij te zijn met wie blij is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden