29 januari / Gallen hebben soms onvrijwillige inwoning van niet-galverwekkers,

die zich voeden met het inwendige galweefsel of parasiteren op de rechtmatige bewoner. Om het nog ingewikkelder te maken: er zijn parasieten die zich voeden ten koste van deze zogenaamde inquilinen en zelfs parasieten van parasieten (hyperparasieten). Andere organismen bewonen lege en verlaten gallen en van die gebruikers bestaan ook weer parasieten.

Vaak zijn door inquilinen bewoonde gallen groter dan normale gallen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de onderlinge betrekkingen van galbewoners.

* Vogels hebben nu vooral dringend behoefte aan vetten. Een mezenrestaurant is snel gemaakt. Rijg ongebrande pinda’s aan een draad en hang het snoer hoog, zodat katten er niet bij kunnen. Pinda’s zijn ook in netjes op te hangen. Reuzel of vet kan worden gesmolten en vermengd met krenten, zangzaad en zonnebloempitten. Laat het in een lege kokosnootdop of kartonnen bekertje stollen met een katoenen draad erin voor het ophangen aan een hoge tak. Hang nooit halve kokosnoten op, want op het vruchtvlees ontwikkelt zich salmonella, waaraan de vogels sterven. Geef ook liever geen etensresten.

De mussen kibbelen vaak, maar nog niet zo luid en veelvuldig als over een paar weken. Als de zon schijnt, dansen de wintermuggen in zwermpjes tussen de struiken en bomen in tuin, park en bos. Afgelopen zondag zag ik op de open gouden kelkjes van de winterakoniet de honingbijen vliegen. Dat mag best vroeg worden genoemd. Diezelfde dag zag ik ook bijen in een tuin vol bloeiende sneeuwklokjes.

Op www.trouw.nl/groen kunt u vragen stellen over de inheemse natuur

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden