Weblog

28 procent van de landbouwgrond gaat op aan weggegooid voedsel

null Beeld anp
Beeld anp

Ik ga u iets vertellen dat u al weet: er wordt wereldwijd een enorme hoeveelheid voedsel weggegooid. De FAO (Food & Agriculture Organization) publiceerde afgelopen week een nieuw rapport, waar niks nieuws in staat, maar dat het onderwerp voedselverspilling opnieuw op de agenda zet.

Joris Lohman is voorzitter van de YFM en @jorislohman

Trouw kopte 'Wereldwijd 1/3 van al het voedsel verspild'. Uit het rapport komt naar voren dat er mondiaal ongeveer 1,3 miljard ton voedsel wordt weggegooid. Stel je de hoeveelheid water eens voor die gebruikt wordt om dat weggegooide voedsel te produceren. Dat verspilde water staat gelijk aan drie keer het meer van Geneve (250 km3).

Doordat we zo slordig omgaan met het voedsel dat we produceren, gebruiken we volgens het FAO rapport ongeveer 28 procent van de landbouwgrond in de wereld om weggegooid voedsel te verbouwen. Dit soort cijfers zetten het de discussie over intensivering of extensivering van de landbouw wat mij betreft in een totaal andere context. Er ontstaat wereldwijd een strijd om de laatste stukjes ongebruikte vruchtbare landbouwgrond, terwijl op 28 procent van het huidige areaal voedsel produceert voor de vuilnisbak.

Waar en wanneer gooien we al dat eten weg? Een deel van de verspilling zou op te lossen zijn door technologische innovatie. Betere infrastructuur, betere opslag en efficiëntere distributie. Maar ook de - met name in Europa - strenge wetgeving op houdbaarheid speelt een belangrijke rol in het mondiale voedselverspillingsschandaal. Ten slotte gaat ook de consument laks om met eten, zodat kilo's voedsel, vaak na een flinke wereldreis, thuis in de afvalbak belanden.

Het is eigenlijk bizar dat de discussie die wordt gevoerd over hoe we in de toekomst de wereld moeten voeden, vaak gaat over de tegenstelling grootschalig of kleinschalig, terwijl we nu eenderde van al het eten voor niks produceren. De oorzaken zijn veeltallig, en helaas is er geen simpele oplossing. Het is nu tijd om echt te handelen: je zou zeggen dat voedselverspilling inmiddels op de agenda staat.

In juni namen wij met aantal andere organisaties het voortouw voor een lunch op het Museumplein http://www.damnfoodwaste.com, waarmee we lieten zien dat we makkelijk 6500 mensen te eten konden geven van voedsel dat anders weggegooid zou worden. De kranten stonden er vol van, en voedselverspilling was dagen lang in het nieuws. Iedereen was het erover eens: verschrikkelijk, en hier moeten we wat aan doen! Maar wat is er in de tussentijd gebeurd? Zijn er nieuwe initiatieven ontstaan in het bedrijfsleven, geven de supermarkten het goede voorbeeld door in actie te komen?

Niet echt. Aandacht voor het probleem en op tv komen is leuk, maar ik vraag me af of we nu echt de impact gemaakt hebben waardoor Brussel en Den Haag in beweging komen. Wie durft 'ambities' om te zetten harde, afrekenbare doelstellingen? Het is noodzakelijk om de komende tijd voedselverspilling tot vervelens toe onder de aandacht te blijven brengen. Tot u geen voedselverspilling meer kan zien.

Het volledige rapport van de FAO is hier te vinden:

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden