28 jaar celstraf voor dubbele moord Baflo

Politie-onderzoek in Baflo in april 2011. Beeld ANP
Politie-onderzoek in Baflo in april 2011.Beeld ANP

De rechtbank in Groningen heeft Alasam S. 28 jaar gevangenisstraf opgelegd wegens twee keer moord en twee keer poging tot moord in het Groningse dorp Baflo op 13 april 2011. Volgens de rechters staat vast dat S. op de fatale avond eerst zijn vriendin Renske Hekman met een brandblusser de hersenen insloeg en even later politieman Dick Haveman met diens eigen dienstwapen doodschoot.

Redactie en ANP

Ook schoot hij op twee inwoners van het dorp, van wie één werd geraakt. Het Openbaar Ministerie (OM) had 3 weken geleden levenslang geëist. Maar de rechtbank vindt dat een 'te zware straf, ondanks de zeer ernstige feiten'. Met het opleggen van levenslang moet 'terughoudend' worden omgegaan, aldus de rechters.

De rechtbank oordeelde verder dat Alasam S. op 13 april 2011 volledig toerekeningsvatbaar was. De verdediging had eerder aangevoerd dat de man, mede door het gebruik van een antidepressivum, in een psychose verkeerde en niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden. De rechters volgden echter een rapportage van het Pieter Baan Centrum, dat concludeerde dat van een psychose 'zeer waarschijnlijk' geen sprake is geweest.

Het OM noemt de opgelegde straf van 28 jaar 'fors'. Een woordvoerster kon nog niet zeggen of het OM in hoger beroep gaat. 'Opvallend is wel dat de rechtbank op alle hoofdlijnen de redenering van de officier van justitie heeft gevolgd, maar in de strafmaat net een andere weging maakt'. Het OM wil het vonnis eerst nader bestuderen.

Advocaat
Advocaat Mathieu van Linde van Alasam S vindt dat de rechtbank 'kort door de bocht' is gegaan. De rechters zijn volgens hem te snel en te gemakkelijk voorbij gegaan aan de gemoedstoestand van S. op de fatale avond van 13 april 2011 in het Groningse dorp Baflo.

De raadsman, die de straf van 28 jaar 'fors' noemt, kan nog niet zeggen of hij in hoger beroep gaat. 'Het is een lijvig vonnis. Dat ga ik eerst bestuderen en met mijn cliënt bespreken.' Van Linde had direct na het vonnis kort contact met S. Die was volgens de raadsman 'erg teleurgesteld' over de hoogte van de straf.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden