28 jaar cel en tbs voor Michael P. in zaak-Anne Faber

(VLNR) Rechters Dhr. mr. E.H.M. Druif, voorzitter dhr. mr. drs. S.M. van Lieshout, mw. mr. J.A. Spee voorafgaand aan de uitspraak in de strafzaak tegen Michael P. Beeld ANP
(VLNR) Rechters Dhr. mr. E.H.M. Druif, voorzitter dhr. mr. drs. S.M. van Lieshout, mw. mr. J.A. Spee voorafgaand aan de uitspraak in de strafzaak tegen Michael P.Beeld ANP

Michael P. is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden, verkrachten en ontvoeren van Anne Faber. De 28-jarige P. hoorde het vonnis ogenschijnlijk onbewogen aan.

Redactie

"Een gewetenloze, nietsontziende, perverse man." Zo omschreef de rechtbank in Utrecht de 28-jarige Michael P. dinsdag. P. verkrachtte, ontvoerde en doodde Anne Faber (25) eind september.

De rechter sprak van zeer schokkende feiten. "Deze zorgen voor onveiligheid en angst in de maatschappij. Het raakt vrouwen in hun gevoel zich vrij en veilig te kunnen bewegen." P. werd eerder veroordeeld voor de verkrachting van twee meisjes.

Respect

De 25-jarige studente verdween eind september in de bossen bij Utrecht. Een kleine twee weken later werd haar lichaam gevonden, begraven in de buurt van Zeewolde. Dat P. zo heeft gezeuld met het lichaam getuigt volgens de rechtbank van een totaal gebrek aan respect voor zijn medemens. Ook dat hij de familie van Faber zo lang in onzekerheid heeft gelaten over haar lot, rekent de rechtbank P. zwaar aan.

De straf is gelijk aan de eis van het openbaar ministerie. Moord - dus dat P. met een vooropgezet plan de deur uitging - vond justitie niet bewezen. Doodslag wel, waarbij de officier van justitie opmerkte dat het voor de strafmaat niet veel zou uitmaken.

Een levenslange gevangenisstraf is volgens de rechtbank niet passend, omdat in dat geval de kans bestaat dat P. ooit weer op vrije voeten kan komen, zonder dat hij behandeling heeft ondergaan. Een tbs-maatregel kan namelijk niet bij een levenslange gevangenisstraf. Tbs kan indien nodig onbeperkt worden verlengd. Het is dus mogelijk dat P. de rest van zijn leven vast blijft zitten.

Familie

De familie van Anne Faber reageerde vandaag met gemengde gevoelens op het vonnis. "Ze krijgen Anne nooit meer terug, dus van tevreden kan je eigenlijk niet spreken. Maar binnen de marge zijn ze dat wel", zei Ruth Jager, de advocaat van de familie nadat de rechter zijn oordeel had uitgesproken.

De familie hoopt nu een punt te kunnen zetten achter de strafzaak. "Ze hopen echt dat P. niet in hoger beroep gaat, ze willen het boek sluiten", aldus Jager. De advocaten van P. lieten weten dat zij de uitspraak eerst willen bestuderen alvorens zij zich erover uitlaten.

Ook de vriend van Faber, die verder anoniem wil blijven, laat via zijn advocaat weten dat geen enkele straf recht doet aan zijn diepe verdriet en intense gemis. "De gebeurtenissen hebben een diep trauma bij hem veroorzaakt."

Wraakzuchtig

Faber kwam vorig jaar september tijdens een fietstocht in de omgeving van haar woonplaats Utrecht Michael P. tegen. Hij zat in een psychiatrische kliniek in Den Dolder, als onderdeel van de laatste fase van zijn straf voor de verkrachting van twee tienermeisjes in 2010. Volgens P. kwamen hij en Faber met elkaar in botsing. Waarom hij haar vervolgens onder bedreiging van een mes verkrachtte, haar vastgebonden achterop zijn scooter meenam en uiteindelijk bij vliegbasis Soesterberg om het leven bracht, verklaarde hij met de woorden: "Er knapte iets. Ik werd boos."

De deskundigen die P. in het Pieter Baan Centrum onderzochten, noemen hem prikkelbaar, impulsief, wraakzuchtig, berekenend en achterdochtig. Er lijkt zowel sprake van borderline als van een antisociale stoornis. P. viel tijdens zijn verblijf vijf medewerkers van het Pieter Baan Centrum aan. Ook daar is hij voor vervolgd.

De verdwijning van de Utrechtse Faber veroorzaakte destijds veel onrust. Honderden vrijwilliger hielpen de politie met zoeken in het bosrijke gebied rond Den Dolder. DNA sporen op haar gevonden jas wezen uiteindelijk naar Michael P. Die werd eerst een paar dagen gevolgd, in de hoop dat hij de agenten naar Faber zou brengen. Toen dat niet gebeurde, werd hij gearresteerd. Dat gebeurde zo hardhandig dat P. gewond raakte aan zijn schouder. Ook kreeg hij niet de gebruikelijke uitleg dat hij als verdachte het recht heeft om te zwijgen. Reden voor zijn advocaten om te pleiten voor strafvermindering.

Lees ook:

Michael P. maakte Den Dolder bang - nu wil het dorp de angst voorbij

De inwoners van Den Dolder waren nooit bang voor de patiënten van de psychiatrische klinieken die het dorpje in de gemeente Zeist telde. Ze waren misschien raar, maar ze hoorden erbij. Na de moord op de 25-jarige Anne Faber veranderde dat.

Situatie Den Dolder blijkt niet uniek

De problemen in de forensische kliniek waar Michael P. zat, spelen ook bij andere gesloten inrichtingen in Nederland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden