27 kilometer buxushagen bij Paleis het Loo reddeloos

QUIRIJN VISSCHER

Alle buxushagen bij Paleis Het Loo in Apeldoorn - bij elkaar 27 kilometer - verdwijnen uit de achttiende-eeuwse baroktuin. De beheerders geven de strijd op tegen hardnekkige schimmels die de hagen en figuren aantasten. De buxus sempervirens wordt in de lente verruild voor Japanse hulst (Ilex Crenata 'Dark Green'), een struik die sterk op buxus lijkt.

De buxus verdwijnt niet alleen uit de Konings- en Koninginnetuinen nabij het paleis, maar ook uit de Boventuin die in 2007 en 2008 is gerestaureerd. Twee schimmels konden in 2009 na overstromingen door noodweer die nieuwe, onaangetaste hagen bereiken en aantasten. Er is internationaal veel professionele belangstelling voor de schimmels op Het Loo, vertelt woordvoerder Marion Nieuwenhuizen. Overal ter wereld slaan de virussen Cylindrocladium buxicola en Volutella buxii toe.

Proeftuinen met speciale buxusbehandelingen en andere soorten hebben niet geleid tot de vondst van resistente soorten. Nu de Rijksgebouwendienst deze winter de tuindelen naast het paleis vernieuwt volgens de achttiende-eeuwse plattegrond, gaat de buxus eruit. Dit voorjaar wordt de Japanse hulst geplant die tot lagere hagen uitgroeit. "In de achttiende eeuw waren hagen maar vijftien centimeter hoog", zegt Nieuwenhuizen. "Zo bleven de bloemen beter zichtbaar."

De paleistuin blijft deze winter toegankelijk voor het publiek.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden