27 januari / Papiervisjes lijken op de zilvervisjes in provisiekasten

en keukens. Ze zijn aanmerkelijk groter en niet zilverig beschubd, maar grauwbruin. Ze hoeven ook helemaal niet op vochtige plekken te verblijven zoals de zilvervisjes en verdragen warmte zowel als kou.

Papiervisjes eten zetmeel en vernielen daarom kerstlinten en boeken met een kunstzijden rug en banden waarin zetmeel is verwerkt. Vooral boeken uit de laatste oorlogsjaren moeten het ontgelden.

* In elzenbosjes zijn al de hele winter troepen sijsjes te zien, kleine groengele vogels, die de bruine zaadjes uit de elzeproppen peuteren. Zo’n troep is al op een flinke afstand te horen: ze kwebbelen voortdurend met hoge uithalen onder het voedsel zoeken. Soms bestaan de troepjes uit barmsijzen, minder luidruchtig, maar vooral aan de roep te herkennen als ze opvliegen. Die roep klinkt als een op iets hards stuiterende knikker: „rrrr tjie-tjie-tjie-tjie”. Ze zijn donkerder en lijken wat dikker dan de gewone sijzen. Van dichtbij zie je dat ze bruin zijn en een rode vlek op het voorhoofd hebben. Soms worden ook wel witstuitbarmsijzen gezien, een veel lichter gekleurde en getekende uitgave van de barmsijs met een witte buik en stuit en een veel opvallender rode vlek. Witstuitbarmsijzen zijn zeldzame wintergasten in ons land. Onder de elzen zoeken vinken en kepen vaak voedsel, want sijzen zijn slordige eters, die veel zaad morsen, dat door de vinken wordt opgepikt. Steeds vaker zijn nu mannetjesmerels te zien die elkaar achtervolgen of elkaar in de veren vliegen. De territoriumdrift is ontwaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden