26 januari / Veel insecten overwinteren op een plek,

waar de winterse kou ze niet deert. Vele kruipen onder loszittende boomschors of in hopen dor blad.

Een vorstvrije plek bieden huizen, stallen, holle knotwilgen en schuren. Spinnetjes en kleine insecten brengen vaak verstard de winter door in holle stengels van schermbloemigen, zoals bereklauw en fluitekruid. Daar vond ik ook dit snuittorretje. Mezen hakken in de winter dorre holle stengels, zoals van bereklauw, fluitekruid en riet, open in de hoop zo iets van hun gading te vinden.

* Prachtig groene planten onder water behoren tot de verschillende soorten sterrekroos. Daar zijn een paar heel zeldzame soorten bij, maar het vereist een hele studie om ze te onderscheiden. Daarvoor moet men bloemen en vruchtjes voorhanden hebben. De uiterst kleine bloemen in de oksels van de bladeren zijn van juli tot in de herfst te vinden. Een loep kan veel onthullen, maar beter nog is een microscoop te hanteren. Van steeds meer kanten wordt bloeiend speenkruid gemeld, vaak van plekken die door de zon beschenen worden.

Kool- en pimpelmezen zijn al druk bezig bij nestkastjes. Ook spreeuwen zingen nu vaak voor geschikte nestholten. Turkse tortels en houtduiven koeren op zachte januaridagen al in de vroege morgen. Soms laten ze zich zelfs verleiden tot baltsvluchten: met snelle wiekslagen schuin opstijgen en vervolgens met stilgehouden vleugels in glijvlucht dalen. Kijk in deze tijd uit naar kokmeeuwen met een schimmelkop. Het witte laagje slijt van de kopveren, waardoor de donkere tint van het zomerkleed erdoor schemert. Er zijn al verscheidene kokmeeuwen in zomerkleed gezien.

Op www.trouw.nl/groen kunt u vragen stellen over de inheemse natuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden