26 augustus / Wijnands boek gestolen

Het boek van Wijnand Duyvendak staat op internet. „Moderne media-activisten” biechten die diefstal op in een e-mail. Dat is klimaatvriendelijk. „Je hoeft alleen maar te printen wat je van belang vindt”, aldus afzender De Wraak van Bluf!

Verder dan korzeligheid over Wijnands oproep zich „voor de jaren tachtig, net als hij, te verantwoorden”, voert de wraak niet. Ik begrijp die korzeligheid. Er zijn door krakers 25 jaar geleden ruitjes ingepingeld, maar ook huizen opgeknapt. Ze lagen dwars. Maar ze afschilderen als criminelen? Verantwoording eisen alsof ze fout waren in de oorlog? Wie waren fouter in de oorlog: meelopers of dwarsliggers?


De jaren tachtig leiden maar af van de klimaatverandering. Daaraan wordt volgens Duyvendak haast niets gedaan. Terwijl het de grootste bedreiging van de aarde is sinds de atoombommen en het kernafval van de jaren tachtig. Zonder dampkring zouden we overdag binnen een vingerknip tot as vergaan en ’s nachts ’ping!’ bediepvriezen. Wij zetten die uitgekiende beschermlaag onbekommerd op het spel met onze uitlaatgassen.

Kunnen de ecosystemen op aarde al die broeikasgassen erbij hebben? In een ecosysteem bestaat geen natuurlijk evenwicht. Natuur is juist veranderlijk. Maar de veerkracht ervan is beperkt. Als er te veel misgaat, stort een ecosysteem plotseling reddeloos in. Natuuronderzoeker Albert Beintema noemt dat het stoelpootmodel. Hoe meer stoelpoten, des te meer kun je zagen voor de boel instort. Maar als er nog maar drie overeind staan... Zaagt een veranderd klimaat genoeg poten weg, dan stort de hele bups in. Van Al Gore weten we al dat we samen op de afgrond afstormen. Zou Duyvendaks boekje ons keren? Of moeten we eerst opbiechten wat we in ’80-’85 deden?http://m2m.streamtime.org/uploads/2008/Bluf!/wijnand_zelluf.pdf

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden