Opinie

250 miljoen voor de zorg? Nee, het beleid moet anders

Protest tegen de dreigende sluiting van verzorgingshuis Eigen Haard in Zwanenburg. Beeld anp
Protest tegen de dreigende sluiting van verzorgingshuis Eigen Haard in Zwanenburg.Beeld anp

KARIN BREUKER   Het sluiten van verzorgingshuizen is een kapitale fout, betoogt Karin Breuker. Haar bejaarde moeder belandde onlangs in zo'n huis.

Sinds kort ben ik rechtstreeks getuige van de ontmanteling van de verzorgingsstaat die Nederland ooit was. Mijn moeder is 92 jaar, woont in een aanleunwoning die is aangesloten bij een verzorgingshuis bij haar in de buurt en heeft tot voor kort vrijwel geheel zelfstandig gefunctioneerd. Onlangs is ze gevallen en toen begon de ellende. Ze had veel pijn en kon niet goed meer voor zichzelf zorgen.

Na een paar dagen liefdevolle thuiszorg en hulp van ons als kinderen bleek er toch intensievere verzorging nodig te zijn. Na koortsachtig overleg is ze uiteindelijk opgenomen in het eerdergenoemde verzorgingshuis.

Dit kon alleen zeer tijdelijk, op particuliere basis, à 50 euro per dag. Niet omdat ze rijk is, maar omdat het verzorgingshuis een opnamestop heeft: in november gaat het op last van de overheid sluiten, en de mensen die daar nu nog wonen worden dan naar een naburig dorp overgeplaatst. Een van de vele gedwongen verhuizingen van oude mensen, waaraan in de media de laatste tijd terecht veel aandacht wordt besteed.

Inmiddels is mijn moeder redelijk opgeknapt en woont ze weer in haar eigen huisje, maar ik hou mijn hart vast. Ze krijgt thuiszorg, maar hoelang heeft ze daar genoeg aan? De recente ontwikkelingen hebben haar flink aangegrepen. En als het straks niet meer gaat, wat gaat er dan met haar gebeuren? Onze angst en onzekerheid over haar lot zijn groot.

Welk verzorgingshuis?
Maar gelukkig, zaterdag bracht Trouw op de voorpagina hoopvol nieuws: Diederik Samsom 'eist' 250 miljoen euro voor de zorg, onder andere om ouderen die veel zorg nodig hebben een plaats in een verzorgingshuis te garanderen. Geweldig! Alleen: welk verzorgingshuis, Diederik? De verzorgingshuizen worden overeenkomstig het neoliberale regeringsbeleid links en rechts opgedoekt, met alle ellendige gevolgen voor de bewoners van dien. Er valt dus bitter weinig te garanderen.

Ik begrijp het wel: Samsom is geschrokken van de verkiezingsnederlaag van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen en wil het tij graag keren met dit soort stoere praatjes voor de bühne. Maar mij stelt hij daarmee allerminst gerust. Voorlopig is het nog maar afwachten wat de gemeenten gaan maken van hun nieuwe zorgtaak-met-uitgekleed-budget. De meeste gemeenten hebben er nog geen idee van, heb ik begrepen. En zelfs als die enorme reorganisatie smetteloos verloopt: wat kan een gemeente voor zorg bieden als de landelijke overheid eerst de waardevolle voorzieningen die er zijn om zeep helpt? Onder het motto: het kost geld, dus het moet weg. Alsof daarmee alle problemen zijn opgelost.

Parlementaire enquête
Ik verwacht dat we over enkele jaren op deze tijd terugkijken en zeggen: er zijn toen kapitale fouten gemaakt. Die verzorgingshuizen hadden nooit gesloten mogen worden. Die moeten (wellicht in aangepaste vorm) terugkomen, want ze voorzagen in een behoefte die geen thuiszorginstantie, hoe toegewijd ook, kan bieden. En we willen onze ouderen niet in verpleeghuizen stoppen als ze daar nog niet aan toe zijn.

Misschien wordt er zelfs nog wel een parlementaire enquête aan gewijd. Maar de politici die deze desastreuze beslissingen hebben genomen, hebben tegen die tijd allang weer een functie elders gevonden (wellicht als voorzitter van de raad van bestuur van een of andere uit zijn krachten gegroeide verpleegkoepel - of is dat niet prestigieus genoeg?). In elk geval zal het dan voor mijn moeder en haar lotgenoten te laat zijn.

Karin Breuker: lezer te Baarn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden