25. Volkert Engelsman

Directeur Eosta (1957)

Bodems zijn niet sexy, moet Eosta-directeur Volkert Engelsman erkennen. "Maar ze zijn van levensbelang. De bodem brengt onze voeding voort, maar staat ook bloot aan voortdurende degradatie, zoals droogte, verzilting en uitputting door overmatig gebruik van chemicaliën."

Met onder andere de aanleg van een moestuin onder de Eiffeltoren voert Soil & More, onderdeel van het biologische groentelabel van Eosta, tot 2015 actie voor het behoud van bodems. Dat activistische past wel bij de Eosta-oprichter. "Soms moet je provoceren om mensen wakker te schudden. Het liefst zou ik op een Greenpeace-achtige manier met een wit pak en een gasmasker op een supermarkt inlopen."

Engelsman richtte in 1990 samen met zijn studievriend Willem van Wijk Eosta op. De twee wilden sociaal idealisme combineren met commercieel realisme. Inmiddels is Eosta een van Europa's grootste handelaren in biologische groente en fruit. Alle producten dragen het Nature & More-label: een 'postzegel' die het portret van de teler draagt en een driecijferige code. Hiermee kunnen consumenten alle duurzame prestaties van de teler online checken.

Engelsmans grootvader was zeeman. Van hem erfde hij zijn avonturierszin. Het liefst stapt Engelsman in zijn vrije tijd achter de stuurknuppel van een sportvliegtuigje, op zoek naar het gevoel dat de wereld onder hem openligt. Hij begon zijn carrière bij Cargill, een Amerikaans voedingsmiddelenbedrijf dat voorstander is van gentech. Niet bepaald biologisch en bovendien een typisch bedrijf waarin het vooral draait om de shareholdersvalue.

Met zijn eigen bedrijf besloot Engelsman het anders te doen. "Wij berekenen alle maatschappelijke kosten netjes door in de eindprijs en zijn toch winstgevend. Dat is een duurzaam verdienmodel." Engelsman stond in 2013 op de 51ste plaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden