25 tegen 1, maar Opstelten geeft geen krimp in debat wietteelt

De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel wil minister Opstelten op andere gedachten brengen.Beeld anp

Burgemeesters van 25 gemeenten pleiten voor een proef met gereguleerde wietteelt. Minister Ivo Opstelten (veiligheid en justitie) houdt echter voet bij stuk. Volgens hem is cannabisregulering zinloos.

Utrecht, Heerlen en Eindhoven willen de hoop nog niet opgeven. Ze blijven proberen om de minister tot een nieuw inzicht te brengen. De drie steden gaan een bestuurlijke bijeenkomst organiseren die moet leiden tot een manifest dat zal worden aangeboden aan het kabinet en de Tweede Kamer.

Gezondheid en criminaliteit
Volgens burgemeester Rob van Gijzel (Eindhoven, PvdA) zijn de bestuurders bezorgd over 'de gezondheidseffecten van illegaal gekweekte wiet, en de enorme inzet van politie voor bestrijding van snel groeiende criminaliteit'. Dat schrijft van Gijzel aan zijn gemeenteraad.

Van Gijzel zegt prominente politici als Frits Bolkestijn (VVD), Job Cohen (PvdA) en Ab Klink (CDA) aan zijn zijde te hebben. 'Ook vanuit de (juridische) wetenschap, de branche en op internationaal niveau zullen gezaghebbende vertegenwoordigers het manifest ondersteunen', voegt hij er in de Volkskrant aan toe.

Exportproduct
Toch geeft Opstelten geen krimp. Volgens hem is 80 procent van de wiet die in Nederland wordt verbouwd bestemd voor het buitenland. De teelt voor coffeeshops reguleren haalt dus weinig uit, aldus de minister in een brief aan de Tweede Kamer. "Noch de illegale plantages, noch de achterliggende criminaliteit zullen daarmee verdwijnen."

Een aantal gemeenten zag nog financiële voordelen in regulering van hennepteelt, door belasting te heffen of door minder kosten voor de aanpak van illegaliteit. Dit is een misverstand, aldus Opstelten. Op grond van Europees recht is het niet toegestaan om invoerrechten, btw, omzetbelasting en accijns te heffen op hennep.

Voet bij stuk
Burgemeesters en de minister strijden al langer over cannabisregulering, onder andere over de wietpas. Ook in de Tweede Kamer klinkt de roep om actie van Opstelten al langer. Enige tijd geleden dienden de SP, D66 en coalitiepartner PvdA een motie in om de mogelijkheid van gereguleerde wietteelt open te houden. Toen liet Opstelten al weten dat er weinig kans op een ander standpunt was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden