25 januari / Vorst bij mist geeft rijp op alle voorwerpen buiten,

ook op meeldraadkatjes van de bastaardelzen, die nu in parken, plantsoenen en straten volop bloeien. Eindelijk wintert het een beetje, al is het kwakkelen.

* Vooral op grote wateren zijn overwinterende eenden te zien, die we in andere jaargetijden zelden zullen aantreffen, omdat ze niet in ons land broeden, hier alleen komen om te overwinteren. Bijna zo groot als ganzen zijn de grote zaagbekken, duikeenden die voornamelijk van vis leven, wat te zien is aan hun smalle, aan de randen getande snavels, bedoeld om hun glibberige prooi stevig vast te houden. Smienten kunnen op bepaalde plassen overdag bij duizenden rusten. De woerden hebben een fluitende roep, een geluid dat ze ook maken als ze ’s nachts overvliegen en dat in de stad zelfs wel te horen is boven het verkeerslawaai uit. Wintertalingen zijn kleine eenden, te herkennen aan hun onstuimige vlucht met snelle wendingen. Kuifeenden mengen zich vaak onder de meerkoeten (die geen eenden zijn en meestal in grote troepen overwinteren) en laten zich daar snel van onderscheiden: ze hebben gouden ogen en de woerden zijn zwart op de rug en spierwit op de flanken, de eenden donkerbruin met lichtere flanken.

Bij vorst hebben vogels vooral behoefte aan water. In een bakje is het snel bevroren en vogels kunnen zich er bovendien in baden. Dan bevriest hun verenkleed en kunnen ze longontsteking krijgen. Beter is het ijsblokjes uit de koelkast in een sok met de hamer stuk te slaan. Vogels pikken dat even gemakkelijk op als sneeuw.

Op www.trouw.nl/groen kunt u vragen stellen over de inheemse natuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden