25 jaar aarde in beeld: smeltende gletsjers en groeiende steden

Bergen in Alaska. De satellietfoto's die Google vrij gegeven heeft zijn vanaf een grotere hoogte genomen. (zie hieronder)Beeld AFP

Alhoewel wetenschappers ons al jarenlang proberen te overtuigen van de ernst van de klimaatverandering en de opwarming van de aarde, zijn veel mensen sceptisch. Eerst zien, dan geloven. Google drukt ons nu met de neus op de feiten door 28 jaar aan foto's te presenteren. Foto's gemaakt vanuit de ruimte laten zien hoe de aarde tussen 1984 en 2012 veranderd is.

Doordat de 28 foto's als timelapse heel snel achter elkaar worden gepresenteerd, zijn veranderingen goed te zien. In samenwerking met de U.S. Geological Survey (USGS), NASA en TIME geeft Google de foto's vrij.

Een van de plekken die in 28 jaar tijd het meest is veranderd, is de Columbiagletsjer in Alaska. Deze gletsjer had een lange, stabiele geschiedenis tot hij in 1980 begon te smelten. Sindsdien is de gletsjer de helft van zijn totale dikte en volume kwijtgeraakt.

De Columbiagletsjer is een zogenoemde 'tidewater' gletsjer, een gletsjer die in de zee eindigt, in dit geval in de Golf van Alaska. Tegen 2011 was het eindpunt van de gletsjer meer dan twintig kilometer opgeschoven naar het noorden. Volgens TIME trok de gletsjer zich op een bepaald punt in 2001 met dertig meter per dag terug.

Onderzoekers leggen de oorzaak van het versnelde smelten van de gletsjer bij opwarmende luchttemperaturen. "Momenteel laat de gletsjer ongeveer drie vierkante kilometer aan ijsbergen per jaar los aan de oceaan", zei onderzoeker William Colgan eind 2012.

"Dat is verbazingwekkend veel." Samen met zijn onderzoeksteam van de Universiteit van Colorado Boulder onderzocht Colgan hoe de gletsjer zich de komende jaren zal ontwikkelen.

Een computermodel voorspelt dat de terugtrekking van de gletsjer zal stoppen wanneer de gletsjer een nieuwe stabiele positie bereikt. Naar schatting gebeurt dit in 2020. De onderzoekers waren verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek. Volgens hen geeft het onderzoek goed weer dat het niet makkelijk is om te voorspellen hoeveel de zeespiegel in de toekomst zal stijgen.

Urmiameer
Naast de Columbiagletsjer richt Google ook de aandacht op het opdrogende Iraanse Urmiameer en steden als Las Vegas of Dubai, maar ook is het mogelijk zelf een locatie in te typen. In Nederland is bijvoorbeeld goed de ontwikkeling van de Razende Bol te zien, de zandplaat tussen Texel en Den Helder, of de aanleg van de Tweede Maasvlakte.

De kaarten zijn het resultaat van een idee uit 1966. De toenmalige Amerikaanse minister van binnenlandse zaken, Stewart Udall, vond dat onze eigen planeet te veel over het hoofd werd gezien door de focus op buitenlandse planeten.

Hij was van mening dat als de mensheid haar bedreigde natuurlijke hulpbronnen wilde beschermen, ze eerst in staat moest zijn om deze hulpbronnen in de gaten te houden. Zo ontstond het Project EROS (Earth Resources Observation Satellites) dat later werd omgedoopt in 'Landsat'. In 1972 lanceerde NASA haar eerste Landsat- satelliet.

Verandering ColumbiagletsjerBeeld Google
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden