25.000 handtekeningen voor behoud van koe in de wei

REDACTIE GROEN

Van alle melkveebedrijven hield in 2014 bijna een kwart zijn koeien het hele jaar op stal. Geen mals hapje gras voor de dames, geen vreugdesprongen in de wei. Dat iconische plaatje van het Nederlandse cultuurlandschap - grazende koeien in sappige groene weiden - dreigt in rap tempo verder te vervagen, alle inspanningen van betrokken partijen ten spijt om de koe in de wei te houden.

Grote boosdoener is de afschaffing van het melkquotum per 1 april, die boeren aanzet hun veestapel te vergroten en de bedrijfsvoering verder te intensiveren, ten nadele van (arbeidsintensieve) weidegang. Dat, terwijl de melkveehouderij, met de zuivelketen, maatschappelijke organisaties en de overheid, in het Convenant Weidegang heeft afgesproken om minstens het niveau van weidegang van 2012 te handhaven, toen nog 81 procent van de melkveehouders hun koeien in de wei liet.

Milieudefensie, een van de deelnemende maatschappelijke partijen, zag in december 2014 (tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de convenantpartners) de bui al hangen en stelde voor al na een half jaar weer bijeen te komen. Op dat 'crisisberaad', dat vandaag plaatsvindt, biedt Milieudefensie 25.000 steunbetuigingen aan, verzameld met de petitie 'Wij Willen Wei'. Er moet een noodplan komen, vindt Milieudefensie, om de daling van weidegang te stoppen. Noodzakelijke maatregelen zijn volgens haar onder meer verhoging van de weidegangpremie aan de boeren en doorberekening van die premie in de prijs van melk en melkproducten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden