24 oktober 2006 De Petten is een Texels natuurmonument,

speciaal ingericht voor kustvogels. Dit jaar broedden in dit reservaat bij Den Hoorn bijvoorbeeld meer dan duizend paren grote sterns op een door Natuurmonumenten aangebracht schelpenstrand. Vanuit de verte leek de sternkolonie een grote witte vlek.

Grote sterns zijn kwetsbaar en nogal zeldzaam. Het was voor het eerst sinds tientallen jaren dat er weer grote sterns op Texel broedden. Vroeger nestelde de soort wel op de buitendijkse Schorren aan de rand van de Waddenzee.

Het water in De Petten is even brak als dat van het naastgelegen ’t Stoar. Soms zoeken lepelaars er voedsel, want in het water leven veel steurgarnalen. In zachte winters overwinteren ze er zelfs. Het zilte water bevriest niet bij matige vorst. Vogels zoals tureluren, bergeenden, kluten, visdieven, kokmeeuwen, ganzen en trekkende goudplevieren en witgatten kun je er gewoon van de weg af bekijken. Een enkele keer zie je er zilverreigers.

Sinds een paar weken hoor ik ’s morgens het alarmeren van roodborsten, heggemussen en winterkoningen in de tuin. Van deze drie soorten trekken de vogels, die in het noorden en oosten van Europa hebben gebroed, nu door naar zuidelijker streken. Een deel van onze eigen broedvogels blijft hier in de winter en krijgt versterking van noordelijker overwinteraars. Ook de heggemus en de winterkoning komen nu op plaatsen waar ze ’s zomers ontbreken.

www.henkvanhalm.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden