24 januari / In het water gewaaid dor boomblad is

ingevroren en geeft een andere kijk op het herfstblad dat de bosbodem bedekt. Tuinliefhebbers hoeven niet te vrezen dat hun te vroeg uitkomende bolgewasjes bevriezen. Ze kunnen tegen lage temperaturen.

* De grote bonte specht komt vaak af op wintervoer, zoals netjes met gepelde pinda’s en snoeren van pinda’s in de dop. Hij is zo groot als een spreeuw en bont zwart en wit getekend met rood aan zijn gat, het mannetje bovendien op het achterhoofd. In deze tijd zoeken zanglijsters en merels een broedterritorium, wat ze duidelijk laten weten door hun zang. Beide zingen nu uit volle borst, de zanglijsters al de hele winter, de merels de winter door zachtjes prevelend voor zich heen. Voor de merel is het begin van de volle zang afhankelijk van de daglengte en de temperatuur. Lieveheersbeestjes wagen zich op zonnige dagen buiten. Vele overwinteren in huis, de meeste tussen dor blad of diep in spleten tussen stenen.

Veel planten bloeien nog steeds door: fluitekruid, gewone bereklauw, scherpe boterbloem, raapzaad, robertskruid, kropaar, paarse en gevlekte dovenetel, herderstasje, straatgras, madeliefje, paardebloem en klein kruiskruid en in de tuinen rozen, asters, moederkruid, schildzaad en goudsbloem. Blauwe druifjes hadden in november al blad van een decimeter lang boven de grond. Het is opmerkelijk goed tegen vorst bestand. In de tuinen bloeien de sneeuwklokjes, de winterakonieten en de bleekblauwe Scilla tubergeniana volop. De donkerblauwe bloemknoppen van de gewone sterhyacint, Scilla siberica, zijn al zichtbaar tussen het opkomende blad. Meestal bloeit dit bolgewasje eind maart.

Op www.trouw.nl/groen vindt u oudere afleveringen van het natuurdagboek van Henk van Halm. Daar kunt u tevens vragen over inheemse dieren en planten aan hem stellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden